Home Energetika U fokusu ideje Jadran – Baltik energetska sigurnost

U fokusu ideje Jadran – Baltik energetska sigurnost

by Agencije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u utorak u Krakowu s novoizabranim poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom o više političko-gospodarskih tema, s naglaskom na jačanju povezanosti Jadrana i Baltika.

“Mi zajednički radimo na pokretanju puno snažnijeg dijaloga između Baltika i Jadrana”, kazala je predsjednica nakon sastanka s Dudom, dodavši da se tu radi o nizu pitanja poput povezivanja prometnih koridora i prometne infrastrukture, energetike i energetske sigurnosti te suradnji na sigurnosnim pitanjima, uključujući krizu u Ukrajini, krizu na jugu Europe i migracije.

Prema njezinim riječima, povezivanjem Jadrana i Baltika puno veći smisao za Hrvatsku dobivaju koridori poput cestovnog pravca 5C, a Hrvatska i Poljska kao predvodnice inicijative zagovaraju zajednički nastup u NATO-u i Europskoj uniji. Predsjednica je, kako se doznaje, već uputila pozivnice čelnicima zemalja regije Jadran-Baltik, Litvi, Latviji i Estoniji, zemljama Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) te Austriji i Sloveniji za summit krajem rujna na margini Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Predsjednik Duda je kazao da dvije zemlje dijele “nedovoljno iskorištenu vanjskopolitičku prošlost”, ali i zajedničku obećavajuću budućnost, ocijenivši da je inicijativa hrvatske predsjednice o vertikali Jadran-Baltik pokazatelj “ambicioznije i snažnije” vanjske politike. Predsjednica Grabar-Kitarović je tijekom kratkog posjeta Krakowu u Wawelskoj katedrali položila vijenac na grobnicu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog povodom pete obljetnice pogibije u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji.

Također je odala počast obnovitelju poljske države Josefu Pilsudskom i poklonila se pred likom pape Ivana Pavla II. Tijekom poslijepodneva hrvatska će predsjednica sudjelovati na 25. gospodarskom forumu u Krynici gdje se tradicionalno sastaju političke i gospodarske elite srednje i istočne Europe.

Related Posts