U fokusu burzi Trump i nemiri u Hong Kongu

Rekordi na burzama
Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, ponajviše zahvaljujući skoku cijene dionice Walt Disneya, no trgovalo se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Nove rekordne razine Dow Jonesa i S&P 500 indekas ponajviše se zahvaljuju skoku cijene dionica Walt Disneya za više od 7 posto, nakon što je ta medijska kompanija objavila da se na njezinu novu ‘streaming’ uslugu, Disney +, pretplatilo 10 milijuna korisnika. Cijena dionice konkurentskog Netflixa pala je, pak, 3 posto.

Podršku tržištu pružio je i komentar predsjednika Feda Jeromea Powella da središnji bankari očekuju održiv rast gospodarstva u idućem razdoblju. Burzovni se indeksi kreću na rekordnim razinama, zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke, naznakama da je zaustavljeno usporavanje rasta gospodarstva i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

No, ulagači su posljednjih dana suzdržani zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je u ponedjeljak kako su američki i kineski pregovarači blizu potpisivanju prve faze trgovinskog sporazuma, no kazao je i da će uvesti dodatne carine, ako Kina ne pristane na sporazum.

Prošloga je tjedna Kina objavila da je sa SAD-om dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana. No, kasnije je Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda, da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za Ameriku.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum. U fokusu ulagača su i proces za opoziv predsjednika Trumpa, kao i protuvladini prosvjedi u Hong Kongu.

Prva javna saslušanja svjedoka u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa zakazana su za srijedu, javlja dpa i podsjeća da demokrati u Zastupničkom domu Kongresa pojačavaju kampanju protiv Bijele kuće koja je, kako tvrde, zloupotrijebila svoje ovlasti. Zastupnici će tijekom dana ispitati dva diplomata koji su izrazili sumnje da je predsjednik Trump uvjetovao pomoć Ukrajini u zamjenu za pokretanje istrage protiv svog političkog suparnika Joe Bidena, ujedno i najizglednijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020.

Prvi koji će dati javni iskaz su William Taylor, vršitelj dužnosti veleposlanika u Ukrajini, i George Kent, karijerni diplomat. Taylor je ranije izjavio da je sadašnja administracija koristila neregularne političke kanale kako bi pritisnula Kijev da radi u korist političkih interesa predsjednika Trumpa.

U petak bi javno trebala svjedočiti Marie Yovanovitch, bivša veleposlanica u Kijevu. Ona je smijenjena ove godine jer navodno odbila surađivati s Trumpovim privatnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem. Trump uporno tvrdi da od ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskija nije tražio nikakvu “uslugu za uslugu”, kako tvrdi Taylor.

Na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta. Cijene su nafte, pak, porasle, zahvaljujući podacima o padu zaliha u SAD-u. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 0,4 posto, na 57,30 dolara.

You may also like

0 comments