U Finskoj odbačene optužbe protiv Patrie za mito u Hrvatskoj

Viši žalbeni sud u finskom gradu Turkuu odbacio je u srijedu sve optužbe protiv finskog proizvođača oružja Patrije, tvrtke koju se teretilo za davanje mita prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007. godine, priopćila je ta kompanija sa sjedištem u Helsinkiju.

“Žalbeni sud je poništio raniju sudsku odluku te odbacio sve optužbe za korupciju vezane uz projekt izvoza u Hrvatsku. Državi je određeno da Patriji isplati naknadu za sudske troškove i dugotrajno suđenje”, navedeno je u priopćenju Patrije.

Finski sud je prije godinu dana osudio menadžere Patrije Heikka Hulkkonena i Reija Niittynena za davanje mita hrvatskim dužnosnicima u razdoblju od 2005. do 2008. kako bi na natječaju osigurali kupnju od tog proizvođača. Hulkkonen, izvršni direktor tvrtke Patria Vozila te predstavnik za Hrvatsku Niittynen bili su osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci dok je Patriji izrečena kazna od 297.000 eura.

“Odluka Žalbenog suda je bila očekivana. Odluku smatramo ispravnom s pravne strane, a također i na osnovu dokaza”, izjavila je Hanna Kyrki koja je u ime Patrije uložila žalbu. “Sada ćemo detaljno proučiti ovu odluku”, dodala je.

Hrvatska je na javnom natječaju 2007. godine kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura, a sa tvrtkom Đuro Đaković je bilo dogovoreno da će se dio vozila proizvoditi u Slavonskom Brodu. Iduće godine su naručena dodatna 42 vozila za 68 milijuna eura.

Nakon prošlogodišnje osuđujuće presude Uskok je izvijestio da iz rezultata zajedničkog istraživačkog tima Finske, Austrije i Hrvatske ne proizlazi sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u poslovanju s Patriom.

Istovremeno finski tužitelj Jukka Rappe na pitanje ima li kakvih očekivanja od hrvatskog pravosuđa u vezi tog slučaja Hini je odgovorio da je zadaća hrvatskih vlasti istražiti i procesuirati prekršaje počinjene u svojoj državi. Podsjetio je da su u slučaju “Patria Hrvatska” u Finskoj dvojica predstavnika Patrije osuđena za podmićivanje, odnosno da su proglašeni krivima jer su obećali mito direktoru iz Đure Đakovića Bartolu Jerkoviću, dok je optužba da su obećali mito bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću odbačena zbog nedostatka dokaza.

U izjavi medijima Mesić je, pak, tada kazao da “ne zna tko je dizao novac u Patriji”, jer ne zna menadžere i “kome su davali novac”. Grupa Đuro Đaković priopćila je u veljači prošle godine kako nema ni jednog dokaza da je direktor njihove tvrtke Specijalna vozila Bartol Jerković primio mito te da se prema njihovim saznanjima protiv Jerkovića ne vodi nikakav kazneni postupak u Hrvatskoj ni u Finskoj.

You may also like

0 comments