U Europskoj uniji smanjen broj bankara koi zarađuju više od milijun eura

Broj bankara u Europskoj uniji koji zarađuju milijun ili više eura godišnje počeo je padati, čak i prije nego su se počele u potpunosti osjećati posljedice ograničavanja iznosa bonusa, pokazuje izvješće Europske agencije za nadzor banaka (EBA).

U 2013. godini bilo je u EU 3.178 bankara koji su zarađivali najmanje milijun eura godišnje, uključujući bonuse, u usporedbi s 3.530 godinu ranije. To se dijelom može pripisati kretanjima tečaja jer dvije trećine njih ima sjedište u Londonu, objavila je EBA u ponedjeljak u godišnjem izvješću o zaradama. EBA navodi da će podaci za 2014., koji bi trebali biti objavljeni krajem ove godine, pokazati pad prosječnog omjera bonusa u odnosu na fiksnu plaću, naglašavajući “puni učinak” novog ograničavanja bonusa EU-a.

Bankarske plaće su ograničene načinima na koji mogu biti strukturirane otkad su porezni obveznici bili prisiljeni spašavati banke tijekom financijske krize od 2007. do 2009. Ograničenje, koje će utjecati na bonuse isplaćene za prošlu godinu, smanjuje bonus na iznos osnovne plaće ili dva ta iznosa uz odobrenje dioničara.

U 2013. prosječni omjer bonusa u odnosu na fiksnu plaću iznosio je 104,27 posto, objavila je EBA. To znači da su bonusi tek nešto viši od osnovne plaće za takozvano “identificirano osoblje” ili one koji puno zarađuju i imaju ključne uloge, te se nalaze pod povećalom. To predstavlja pad u odnosu na 108,74 posto u 2012. i 204,76 posto u 2010. godini. No, kod nekih banaka taj omjer iznosi još uvijek 200 posto ili više, stoji u izvješću EBA-e, u kojem nisu objavljeni pojedinačni ugovori o plaćama u bankama.

You may also like

0 comments