U Europi blago pale cijene energenata

Eurostat
Rast potrošačkih cijena u eurozoni usporio je veljači na godišnjoj razini, pritisnut blagim padom cijena energenata, pokazale su u utorak prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u veljači je u 19-članoj eurozoni u prosjeku iznosila 1,2 posto, nasuprot 1,4 posto u prvom ovogodišnjem mjesecu, objavio je Eurostat.

Prije godinu dana iznosila je 1,5 posto. Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene svježe hrane, za 2,7 posto, najviše u proteklih šest mjeseci, pokazale su prve procjene. Slijede usluge s 1,6 posto, što znači da je njihovo poskupljenje više-manje bilo na siječanjskoj razini.

Cijene energenata blago su pak pale, za 0,3 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, nakon 1,9-postotnog rasta u siječnju. Daleko najsnažniji rast potrošačkih cijena među zemljama članicama eurozone zabilježila je Slovačka, od 3,1 posto. Slijede Litva i Latvija sa stopama inflacije od 2,7 odnosno 2,3 posto.

Najslabije su pak rasle cijene u Italiji, svega 0,3 posto na godišnjoj razini. Blagi rast bilježile su i Grčka i Portugal, za 0,6 posto. U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, potrošačke su cijene u veljači na godišnjoj razini porasle 1,7 posto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju, u Sloveniji u veljači je zabilježena inflacija od dva posto, pokazuju procjene Eurostata. Cjelovito izvješće za eurozonu i EU i zemlje članice bit će objavljeno 18. ožujka, navodi se u priopć

You may also like

0 comments