Home Geopolitika U eksploziji u Ukrajini desetak ranjenih

U eksploziji u Ukrajini desetak ranjenih

by admin

Desetak osoba ranjeno je u eksploziji ispred zgrade parlamenta u Kijevu tijekom sukoba policije i prosvjednika nezadovoljnih zbog donošenja nacrta spornog zakona kojim proruski istok dobiva veću autonomiju. Nekoliko osoba oblivenih krvlju, među kojima je bilo policajaca i, čini se, novinara, ležali su na tlu ispred zgrade parlamenta, izvijestio je novinar AFP-a pošto je odjeknula snažna eksplozija.

Nešto prije toga, izbili su sukobi redarstvenih snaga i prosvjednika, pošto je parlament prihvatio reformu kojom se separatističkom istoku, gdje traje rat, daje veća autonomija. 265 zastupnika – bilo je potrebno barem 226 zastupnika – glasovalo je za tu odluku na burnoj sjednici tijekom koje su zastupnici koji se protive tom nacrtu smatrajući ga “protuukrajinskim” i “proputinovskim”, zapriječili pristup parlamentarnoj govornici i izvikivali “sramota!”.

Na izlazu iz parlamenta prosvjednici su bacali dimne bombe iz kojih se širio crni i bijeli dim ispred zgrade parlamenta a suzavac su upotrijebile obje strane, navodi novinar AFP-a. Jutros rano, više stotina aktivista nacionalističke stranke Svoboda okupili su se kako bi prosvjedovali protiv te reforme a pokret krajnje desnice Pravij Sektor (Desni sektor) objavio je da je zaustavio promet ulicom ispred parlamenta.

Donošenje tog nacrta zakona tražili su zapadni saveznici Ukrajine koji u njemu vide mogućnost za smirivanje oružanog sukoba u kojemu je u 16 mjeseci poginulo više od 6800 ljudi. Mnogi su u Ukrajini kritizirali tu reformu kao pokušaj da se zapravo legalizira pobunjenička vlast u dijelu industrijskog istoka zemlje.

Related Posts