U Dresdenu G7 o turizmu i gospodarstvu, a u Hamburgu o energetici

Na sastanku ministara financija skupine G7 u Dresdenu neće nedostajati važnih tema: svjetsko gospodarstvo, porezna politika, terorizam, reguliranje financijskog tržišta. Domaćin Njemačka se nada otvorenoj raspravi, prenosi DW.de.

Ministri vanjskih poslova sedam vodećih industrijskih država sastali su se u Lübecku, a ministri energetike u Hamburgu. Sada je na redu Dresden: od srijede navečer do petka ta će barokna metropola na rijeci Labi biti kulisa sastanka ministara financija i šefova središnjih banaka SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade. Također je najavljen i dolazak direktorice MMF-a Christine Lagarde, predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija, šefa euroskupine Jeroena Dijsselbloema i europskog povjerenika za ekonomiju Pierrea Moscovicija. Na sastanku će biti nazočno ukupno 20 izaslanstava s oko 250 članova te više od 500 novinara. Na dnevnom redu je više važnih tema o kojima će na četiri radna sastanka sa svojim gostima raspravljati domaćini, njemački ministar financija Wolfgang Schäuble i predsjednik njemačke središnje banke Jens Weidmann. Najvažnije teme svakako su gospodarski rast i izlazak iz dužničke krize. Osim toga, bit će govora i o nadzoru financijskih tržišta i zajedničkoj poreznoj politici. Ministri će razgovarati i o stanju u Ukrajini. Grčka službeno nije na dnevnom redu, no budući da će se okupiti čelnici institucija koje su grčki vjerovnici, sigurno će biti govora i o tome.

Na prijedlog Francuske na dnevnom redu se našla i borba protiv financiranja globalnog terorizma. Konkretno će se raspravljati o tome kako države ubuduće mogu brže i koordiniranije zamrznuti imovinu terorista. Također će biti govora i o razotkrivanju financijskih tokova i tzv. virtualnih valuta. Pod tim se podrazumijeva primjerice krijumčarenje antikviteta koje služi za financiranje terorističkih organizacija poput “Islamske države”. Novinu na ovom sastanku predstavlja sudjelovanje uglednih ekonomskih znanstvenika poput Nobelovca Roberta Shillera, bivšeg glavnog ekonomista MMF-a Kennetha Rogoffa, američkog ekonomista Nouriela Roubinija i bivšeg američkog ministra financija i profesora na Sveučilištu Harvard Larryja Summersa. Na zajedničkom simpoziju znanstvenika i političara razmotrit će se stanje svjetskoga gospodarstva sedam godina nakon izbijanja financijske krize.

Sa sastanka ministara skupine G7 u Dresdenu ne očekuju se konkretni zaključci kao ni zajedničko priopćenje za javnost. U njemačkom Ministarstvu financija objašnjavanju da zajedničko priopćenje u načelu samo uzrokuje duge noćne sjednice na kojima se raspravlja o svakom zarezu te da ovo nije gremij koji donosi odluke. Smisao susreta je otvoreni dijalog. Skoro svaki sudionik ima svoju vlastitu poziciju s kojom dolazi u glavni grad pokrajine Saske. U Dresdenu se radi o tome da se sasluša druge i vidi može li se približiti različita stajališta. Njemačka se u organizaciji ovog susreta ugledala na Veliku Britaniju, koja je prošle godine predsjedala skupinom G7. Organizator ističe da se ne očekuju “savršena rješenja”, nego impulsi za sastanak na vrhu skupine G7 koji će se održati 8. i 9. lipnja u dvorcu Elmau. Ondje će jedna od glavnih tema biti trajni gospodarski rast.

Ministri financija članica skupine G7 u Dresdenu vijećaju u kraljevskom dvorcu i susjednoj palači Taschenbergpalais. Gosti će biti službeno pozdravljeni u srijedu navečer (27.5.) u znamenitoj crkvi Djevice Marije (Frauenkirche) koja je bila potpuno uništena u savezničkom bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, a danas je potpuno obnovljena. Dresdenska policija je za središte grada proglasila najstrože mjere sigurnosti i dala postaviti visoku ogradu oko objekata u kojima se održavaju sastanci. Izvan ograde je vanjsko sigurnosno područje na kojem je privremeno zabranjen promet. Kao razlozi zašto je njemački ministar Schäuble svoje kolege pozvao baš u Dresden navode se ljepota grada i gospodarski uspjeh te regije. Od svih pet tzv. “novih” njemačkih pokrajina (koje su se nekada nalazile u sklopu DDR-a) Saska se može pohvaliti najvećim volumenom investicija i najnižim zaduženjem. Iz saveznog Ministarstva financija se također ističe da je Dresden “simbol uspješne obnove”.

You may also like