U današnje bi vrijeme IS-u bilo vrlo lagano koordinirati napade

Teroristički napadi zgrozili su danas Francusku, Tunis i Kuvajt. Mnogo mrtvih i ranjenih zastrašujuća su teroristička poruka koju ISIL šalje svijetu pred prvu godišnjicu proglašenja takozvanog Kalifata. Sitaciju smo analizirali u emisiji Otvoreno.

Mirko Bilandžić, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta, smatra da Europa ima ozbiljan problem jer terorizam u Europi nije ‘uvezen’, nego su izvršitelji terorističkih akata u Europi – europski državljani, ‘domaći teroristi’. Pročelnica Odjela komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Jelena Jurišić upozorila je na prisutnost ISIL-a na društvenim mrežama, koja se širi poput virusa. Potrebna je, kaže, globalna reakcija kako bi se to zaustavilo. U današnje vrijeme mobilnosti, prvenstveno tehnološke, vrlo je lako, kao što smo vidjeli, koordinirati praktički tri napada u istom danu, kazala je. Novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, smatra da na ovakve slučajeve reagiramo sporo ‘ili nikako’ od samog početka. Upozorio je na problem izjednačavanja terorizma s islamom.

Kurdske snage i sirijska vojska odvojeno su se borili protiv Islamske države (IS) oko grada Hasake u sjeveroistočnoj Siriji tijekom noći na subotu. Militanti IS-a, koji su pokrenuli napad na Hasaku u četvrtak, pokušavaju osvojiti više područja tog velikog urbanog središta nedaleko od iračke granice. Ujedinjeni narodi su iznijeli procjene da je u sukobima raseljeno do 120.000 ljudi. Islamska država ponovno je u ofenzivi nakon dva tjedna poraza od kurdskih snaga i američkih zračnih udara. Ovoga tjedna Kurdi su napredovali i došli su na udaljenost od 50 kilometara od grada Rake, de facto prijestolnice IS-a.

You may also like