U burzovnom fokusu rast cijene nafte i američki pokazatelji

Ulagači na Wall Streetu nadaju se nastavku rasta cijena dionica treći tjedan zaredom, a hoće li se pozitivan trend nastaviti ovisit će, osim o cijenama nafte, i o pokazateljima iz američkog gospodarstva.

Dow Jones prošloga je tjedna porastao 1,5 posto, na 16.639 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,6 posto, na 1.948 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 4.590 bodova. Uspon indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru, nakon oporavka cijena nafte i sirovina.

Naznake postupnog smanjenja proizvodnje nafte iz škriljca i rast potražnje za gorivom u SAD-u potaknuli su prošloga tjedna skok cijene ′crnog zlata′ na američkom tržištu za 11 posto, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 6 posto. Zajedno sa cijenama nafte, oporavile su se i cijene sirovina, što je potaknulo uspon dionica u rudarskom sektoru.

Pozitivno su na tržišta utjecali i bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji u SAD-u. Prema drugoj procjeni, američki BDP porastao je u posljednjem lanjskom tromjesečju 1 posto na godišnjoj razini, nešto brže od 0,7 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

Kako je sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija završila, u fokusu ulagača bit će gospodarska izvješća, među ostalim, o aktivnostima u američkom proizvodnom i uslužnom sektoru. Ipak, s najviše nestrpljenja čeka se izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u veljači broj novih radnih mjesta povećan za 193.000, a da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 4,9 posto. U siječnju je rast zaposlenosti usporio, no plaće su porasle više nego što se očekivalo, dok je stopa nezaposlenosti pala, što ukazuje na snagu američkog tržišta rada.

Uz to, posljednji podaci pokazali su da je u siječnju snažno porasla potrošnja, dok je inflacija zabilježila najveći rast u četiri godine, što je ponovno potaknulo nagađanja da će Fed ipak u ovoj godini nastaviti s povećanjem ključnih kamata.

Fed je u prosincu po prvi puta od 2006. godine povisio kamate i najavio daljnje povećanje cijene novca. No, posljednjih tjedana na tržištu je prevladala teza da će američka središnja banka zbog usporavanja rasta gospodarstva i niske inflacije odustati od tih planova.

Sada su, međutim, ponovno uskrsnule teze o povećanju kamata do kraja godine, a na takva očekivanja mogli bi utjecati podaci o zapošljavanju u veljači.

Budu li brojke veće od očekivanja, to bi, kažu analitičari, smanjilo entuzijazam ulagača za dionice. Tim više što polovicom ožujka slijedi sjednica čelnika američke središnje banke. “Izvješće o zapošljavanju moglo bi zaustaviti rast cijena dionica. Ulagači će tražiti indikatore koji bi mogli navesti Fed na povećanje kamata u skorije vrijeme”, kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Kenny & Co.

You may also like

0 comments