U borbi s koronavirusom Orban dobiva veće ovlasti

Parlament
Očekuje se da će mađarski parlament u ponedjeljak podržati zakon koji će dati veće ovlasti premijeru Viktoru Orbanu za, kako on tvrdi, isključivo borbu protiv pandemije koronavirusa.

Kritičari u i izvan zemlje osudili su “zakon protiv koronavirusa”. Kažu da će se njime dati nepotrebna i neograničena moć Orbanu da ojača svoje vodstvo, umjesto borbe protiv virusa. Orbanova vlada proslijedila je prijedlog zakona parlamentu ranije ovog mjeseca koji će im omogućiti vladanje putem izvršnih dekreta u borbi protiv Covida-19 unutar produljenog izvanrednog stanja.

Prema nacrtu zakona koji je objavljen na stranici parlamenta 20. ožujka, zakon će omogućiti vladi da produlji izvanredno stanje i s njim povezane ovlasti na neodređeno vrijeme, a zastupnici više neće morati odobravati nova produljenja.

Također, uvode se kazne do pet godina zatvora za sve koji budu širili “lažne vijesti” o koronavirusu ili mjerama protiv virusa. Od dolaska na vlast 2010., samoprozvani “neliberalni” nacionalist transfomirao je mađarsku politiku, pravosuđe i ustav. Orban (56) se često sukobljavao s europskim institucijama, nevladinim organizacijama, skupinama za ljudska prava i Bruxellesom koji je tužio Mađarsku za “kršenje europskih vrijednosti”, što Budimpešta oštro odbacuje.

Orban je poručio “europskim gunđalima” da puste Mađarsku da se obrani od koronavirusa.Ministrica pravosuđa Judit Varga rekla je stranim novinarima u petak da se kritičari zakona “bore protiv imaginarnih demona i ne nose sa stvarnošću”.

Oporbeni zastupnici prošli tjedan nisu dopustili vladi da provuče zakon kroz parlament po brzom postupku. No, gotovo je sigurno da će zakon proći jer Orbanov Fidesz uživa dvotrećinsku većinu u parlamentu.

 

 

You may also like

0 comments