Tragična sudbina Tomislava Salopeka i vijest o njegovu smaknuću koje su počinili teroristi Islamske države (IS) na naslovnicama je svih dnevnih listova u Bosni i Hecegovini koji u četvrtak opširno izvješćuju o tragediji koja je odjeknula u cijelom svijetu dok su elektronički mediji još u srijedu udarne termine svojih emisija posvetili ovom događaju. “Zlotvori smaknuli Salopeka” veliki je naslov u najtiražnijem “Dnevnom avazu” koji ističe kako je cijeli svijet užasnut tvrdnjama o odrubljivanju glave hrvatskom državljaninu.

List prenosi i reagiranje ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka koji je kazao kako je ovo tek još jedan dokaz o tome koliko je opasan i brutalan suvremeni terorizam te koliko su stoga građani svih država uključenih u borbu protiv terorizma izloženi opasnostima. “Uvjeren sam da nas ovo neće pokolebati da nastavimo angažman u borbi protiv ove terorističke grupe. Mogu samo reći da drugog puta osim borbe protiv terorizma nema. Ako im se sada popusti mogli bismo imati nesagledive posljedice”, kazao je Crnadak.

Navodeći kao je riječ o već devetom državljaninu neke od zapadnih zemalja koje su brutalno pogubili pripadnici terorističke organizacije IS, “Avaz” opširno podsjeća na cijelu kronologiju slučaja te prenosi reagiranja hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njihovu najavu kako Hrvatska neće prestati tragati za Salopekom sve dok postoji i najmanja nada da bi on mogao biti živ.

U posebnom komentaru sarajevski list upozorava kako je ubojstvo Salopeka posebice značajno jer se radi o hrvatskom državljaninu pa to neminovno ima odraza i na stanje u regiji. “Žrtvovanjem nedužnih s kojima se obračunavaju nabrutalnije, javno preko interneta ubojice žele potaknuti mržnju prema europskim muslimanima, u Hrvatskoj i njenom okruženju i islam napraviti novim globalnim neprijateljem broj 1”, stoji u komentaru u kojemu se također poziva bosanske muslimane da svoju vjeru zadrže u granicama europske kulture uz očuvanje međusobnog razumijevanja. Sarajevsko “Oslobođenje” u naslovu ističe kako je Salopekovo smaknuće osveta IS-a zbog zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protv te organizacije.

Related Posts