U BIH uhićena četiri osobe zbog ratnog zločina

Četvorica pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba uhićena su u utorak pod sumnjom da su počinili ratne zločine, a među uhićenima je i jedan agent Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA), potvrđeno je tijekom dana iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu, koje vodi istragu u ovom predmetu.

Potvrđeno je kako su po sudskom nalogu pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPAS) uhitili Branislava Trišića (54), za kojega je navedeno da je aktivni inspektor OSA-e. Uz njega su u Bijeljini privedeni i Zoran Bogdanović, zaposlen u tijelima vlasti distrikta Brčko (55), te Milan Đokić (65) i Ljubiša Ikić (63) Svu četvoricu Tužiteljstvo BiH tereti da su od 1992. do 1994. godine kao pripadnici odnosno zapovjednici policije bosanskih Srba u mjestu Janja pokraj Bijeljine, u sjeveroistočnoj Bosni, sudjelovali u širokom i sustavom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva.

Osumnjičeni za protuzakonita zatvaranja, pretrese i privođenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okolice. Protuzakonito privođene žrtve su tom prilikom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne ozljede, a tri osobe su od posljedica zlostavljanja umrle. Veći broj žrtava pretrpio je fizičke i psihičke ozljede koje su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje. Progonom stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem policija bosanskih Srba u Janji je stvarala atmosferu stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog stanovništva, koje je tako prisiljavano na odlazak.

Za to su morali dobiti posebna dopuštenja, za što su morali plaćati posebnu naknadnu vojsci Republike Srpske. Stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove u logor “Batković” ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.

You may also like

0 comments