U BIH se grade tri nove hidroelektrane

Kineska investicija

U istočnom dijelu Bosne i Hercegovine započela je gradnja tri nove hidroelektrane. Naime, uz prigodnu svečanost koja je održana u Foči i na kojoj su bili nazočni predstavnici elektroenergetske tvrtke ERS, Vlade Republike Srpske i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u BiH-u, krenuli su radovi na izgradi energetskog sustava HE Bistrica. Riječ je o nizu od tri hidroelektrane u nizu (B1, B2a i B3) u donjem toku rijeke Bistrice, neposredno uz magistralnu cestu Foča – Sarajevo.

Svako postrojenje sastojat će se od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i zgrade strojarnice. Ukupna instalirana snaga sustava bit će 39 MW, a očekivana proizvodnja 152 GW h električne energije godišnje. Očekivani troškovi projekta su 103 mil. eura, a ulagači su specijalizirana projektna tvrtka Hidroelektrane Bistrica i tvrtka Hidroelektrane na Drini, koja je većinski vlasnik projekta, dok ERS pruža novčanu potporu. Izvođač radova je kineska skupina AVIК.

Sve tri hidroelektrane na elektroenergetskoj mreži trebale bi biti za najkasnije četiri godine, najavio je ERS, piše Energetika-net

You may also like