U BIH ponovno kreće potraga za naftom

Ministar industrije
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je ponovo potaknuti istraživanja na potencijalnim nalazištima nafte i prirodnog plina na teritoriju tog bosanskohetrcegovačkog entiteta pa će raspisati natječaj za odabir partnera koji bi vodio taj projekt, potvrdio je u srijedu u Sarajevu entitetski ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

On je novinarima kazao kako je vlada donijela odluku da u sljedećih petnaest dana bude raspisan međunarodni natječaj za odabir partnera koji će investirati u daljnja istraživanja i voditi cijeli projekt.

Zainteresiranim parterima na raspolaganju je dokumentacija za čije preuzimanje treba platiti 20 tisuća dolara. Ona se temelji na ranijim istraživanjima koja su pokazala da nafte i plina u BiH ima na četiri lokaliteta ukupne površine nešto veće od pet tisuća četvornih kilometara.

Džindić je pojasnio kako je najveći dio tog područja na bosanskohercegovačkim Dinaridima, nešto manje je potencijalno nalazište u kolici Tuzle a još dva manja lokaliteta za koja su u BiH uvjereni da sadrže zalihe nafte su u Bosanskoj posavini.

Odabir strateškog partnera za nastavak istraživanja trebao bi uslijediti u roku od šest mjeseci. Multiancionalna tvrtka Shell ranije je vodila projekt istraživanja potencijalnih nalazišta nafte u BiH na temelju memoranduma koji je s vladom Federacije BiH potpisala 2011. godine. No, od projekta je ipak odustala 2015. godine.

Cjelovitog obrazloženja za takvu odluku nije bilo, a kao razlog za odustajanje iz Shella su tada naveli kako su daljnja ulaganja u istraživanja neisplativa s obzirom na tadašnje stanje na svjetskom tržištu nafte.

Preliminarne procjene stručnjaka Shella bile su kako su najzanimljiva potencijalna nalazišta upravo na području Dinarida gdje bi nafte moglo biti na dubinama između četiri i osam tisuća metara, a u takvim okolnostima u svaku bi potencijalnu bušotinu trebao uložiti do 75 milijuna dolara.

You may also like