U BIH je ove godine ušlo oko 20 tisuća migranata

Prema posljednjim dostupnim podacima, u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine do 20. listopada ušlo oko 19.500 migranata, a pripadnici granične policije istodobno su uspjeli spriječiti ulazak oko 13.300 migranata.
Najnovije podatke u utorak je iznio pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić koji je gostujući u programu regionalne televizije N1 kazao i kako zapravo ne postoje pouzdani podaci o tome koliko je točno ilegalnih migranata trenutačno na teritoriju te zemlje odnosno koliko ih je u međuvremenu uspjelo napustiti zemlju i nastaviti put ka zapadnoj Europi preko Hrvatske.

“To nitko ne može sa sigurnošću kazati”, izjavio je Baotić dodajući kako unatoč pojačanim mjerama osiguranja granice koju poduzimaju i BiH i Hrvatska očevidno postoji neka vrsta “izlaznih ventila” za migrante odnosno kako oni pronalaze put preko granične crte.

Baotić je upozorio kako je ključni problem i dalje isti: Srbija i Crna Gora zapravo popuštaju migrante u BiH a uglavnom odbijaju provoditi sporazume o readmisiji uz obrazloženje kako nema dokaza da su migranti koje presretne policija na bosanskohercegovačkoj strani ikada registrirani na njihovom teritoriju.

Najveća koncentracija migranata u BiH i dalje je u Unsko-sanskoj županiji. Lokalne vlasti trenutačno barataju podatkom kako se tamo nalazi između dvije i pol do tri tisuće migranata. Točnu evidenciju nemaju jer samo manji broj boravi u improziviranim izbjegličkim centrima no puno migranata sklonište pronalazi u privatnom smještaju ili jednostavno borave na otvorenom.

Svi migranti koji su boravili u nekadašnjem hotelu “Sedra” kod Cazina, gdje su smještane uglavnom obitelji s djecom, u ponedjeljak su napustili taj centar i zaputili su se ka graničnom prijelazu Izačić pokušavajući na taj način izvršiti pritisak na vlasti u BiH da ih puste prema Hrvatskoj.

Cijelu noć na utorak osamdesetak osoba, uključujući desetke male djece, provelo je na otvorenome i ne žele se vratiti u Cazin. U utorak im se u ovom svojevrsnom prosvjedu pridružila i skupina od sedamdesetak migranata iz Velike Kladuše koji su se ponovo kao i dan ranije zaputili ka graničnom prijelazu Maljevac no tamo ih je također dočekala bosanskohercegovačka granična policija zapriječivši im prolazak.

U Ministarstvu sigurnosti BiH mogli su potvrditi kako u centru za prihvat izbjeglica u Salakovcu kod Mostara sada boravi 215 migranata, no centar u mjestu Delijaš, tridesetak kilometara udaljenom od Sarajeva, je poluprazan jer tamo boravi tek 56 migranata a kapacitet je 154 ležaja.

Nadaju se ipak kako bi pritisak na Unsko-sansku županiju mogao popustiti kada ovog tjedna bude otvoren još jedan centar za smještaj u mjestu Hadžići kod Sarajeva gdje su osigurani uvjeti za boravak oko 400 migranata.

Tamo je postavljeno 66 kontejnera za smještaj uz osigurano grijanje i sanitarne čvorove. U planu je i otvaranje migrantskog centra u krugu nekadašnje tvornice “Bira” kod Bihaća čiji bi kapacitet bio oko 1200 osoba no tamo još nema nikakvih radova na adaptaciji jer se tome opet protive lokalne vlasti.

You may also like

0 comments