U BiH divljaju cijene goriva, udio države nedopustivo visok

Sarajeo – Cijena goriva na pumpama u Federaciji BiH poskupilo je za deset feninga, u odnosu na prošlu sedmicu. U Ministarstvo trgovine pristižu zahtjevi za povećanje cijena, pa će tako gorivo sljedeće sedmice biti dvije marke.

Početkom februara cijena nafte počela je rasti na svjetskom tržištu. Nije trebalo dugo čekati na korekciju cijena i u BiH. 150 zahtjeva za poskupljenjem već je stiglo na adresu Federalnog ministarstva trgovine. No, ekonomisti smatraju da povećanje cijena nije opravdano. “Obzirom da cijene goriva u BiH, iako smanjene, nisu u potpunosti ispratile ranija smanjenja cijene na svjetskom tržištu apsolutno u ovom trenutku nema nikakvog opravdanja za njihovo povećanje“, smatra ekonomski analitičar Igor Gavran. I građani su primijetili obrazac po kojem se cijene goriva na pumpama u BiH, u odnosu na kretanja na svjetskom tržištu, spuštaju nakon nekoliko mjeseci zakašnjenja, dok na poskupljenja treba čekati dvije do tri sedmice. Osim toga, nisu zadovoljni trenutnom cijenom goriva. A u cijenu goriva ulaze brojni faktori, akcize, PDV. Najveći dio, na kraju, odlazi u kasu  države.

Venan Hadžiselimović, izvršni direktor HIFA OILA u razgovoru za TV1 navodi da u sadašnjim, maloprodajnim, cijenama naftnih derivata skoro više od pola odlazi za potrebe države. “Vi imate 30 do 35 feninga akciza, u zavisnosti od derivata, imate 15 feninga za putarine, odnosno cestarine, imate deset feninga za autoputeve. Dodajte tu i PDV i dodajte sve one parafiskalne namete koji nemaju opravdanost da budu takvi, poput turističke zajednice, poput šuma, poput otpadnih voda koje ulaze u krajnju cijenu maloprodaje“, kaže Hadžiselimović.