U Beču zasjeda UN-ova industrijska konferencija

U bečkom sjedištu UN-a počelo je u ponedjeljak 17. zasjedanje Opće konferencije Organizacije UN-a za industrijski razvitak (UNIDO) , koja je okupila oko 1500 sudionika iz 170 država, među njima i Hrvatske.
Ovogodišnje zasjedanje Opće konferencije UNIDO-a održava se pod nazivom “Partnerstvo za učinak – Postizanje ciljeva održivog razvitka ” a u njegovu fokusu će, prema najavi UNIDO-a, biti važnost partnerstva i jačanje suradnje u postizanju i ostvarenju ciljeva utvrđenih u Agendi 2030, koju je Opća skupština UN- usvojila 2015. kao novi okvir svjetske razvojne politike postavivši 17 ciljeva održivog i uključivog razvitka.

UNIDO ima zadaću pratiti provedbu dijela koji se odnosi na održivu industrijalizaciju te poticanje inovacija u industriji uz brigu o zaštiti okoliša.

Na skup nije došla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, iako je bila najavljena, pa hrvatsko izaslanstvo vodi veleposlanica RH pri OESS-u, UN-u i medunarodnim organizacijama u Beču Dubravka Pleić-Marković.

Otkako je postala članicom UNIDO-a 1992. godine, Hrvatska je ostvarila u suradnji s tom međunarodnom organizacijom mnoge projekte i programe tehničke suradnje posebice u energetici i okolišu .

Opća konferencija UNIDO-a održava se svake dvije godine, a uz plenarne sjednice obuhvatit će niz okruglih stolova poput “Razgovor žena svjetskih lidera”, Šesti forum o održivom industrijskom razvitku, panela ” Industrija- mogućnosti i izazovi” , predavanja, UNIDO-ov “Sastanak donatora 2017”, a prigoda je i za bilateralne susrete.

Opća konferencija te međunarodne organizacije u sklopu UN-a održava se svake druge godine .Ove godine trajat će od 27. studenog do 1. prosinca, a u njezinom radu sudjelovat će oko 1500 sudionika: državnih čelnika, ministara, predstavnika banaka , privatnog sektora, donatora itd.

U radu Opće konferencije UNIDO-a sudjeluje i predsjednik opće skupštine UN-a Miroslav Lajčak.

You may also like

0 comments