U Aziji jučer porasle cijene nafte

Rezultat dogovora
Cijene nafte naglo su porasle u današnjoj azijskoj trgovini kao rezultat sporazuma zemalja OPEC-a i nezavisnih proizvođačica nafte.

Naime, OPEC je pristao smanjiti proizvodnju nafte te je prestao cjenovni rat. Za barel nafte u zapadnom Teksasu, isporučen u svibnju, 23,94 dolara trebalo je odbiti u poslijepodnevnom azijskom trgovanju, što je povećanje od oko pet posto. Budućnost sirove nafte Brent porasla je u lipnju za 4,2 posto u odnosu na 32,83 dolara, piše poretal OilPrice.

Analitičari Plattsa govore kako je na djelu zdrav porast cijene nafte koje je posljednjih tjedana ograničeno. No, strahuje se kako će usprkos sporazumu o smanjenju proizvodnje tržište i dalje biti preplavljeno zalihama nafte, jer je pandemija novog koronavirusa silno potražena.

Ministri članica skupine OPEC+, najvećih izvoznica nafte, na videokonferenciji u nedjelju dogovorili su smanjiti prozvodnju nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju, objavio je na Twitteru meksički ministar energetike Rocio Nahle. Sastanak je “završio konsenzusom proizvođača OPEC+ o smanjivanju proizvodnje od svibnja”, napisao je na Twitteru saudijski ministar energetike Abdul Aziz bin Salman.

You may also like

0 comments