U Astani bez napretka o Siriji

Rusija, Turska i Iran nisu uspjeli postići opipljiv napredak u uspostavi sirijskog ustavnog odbora na sastanku u kazahstanskome glavnom gradu Astani, objavio je ured UN-ova predstavnika za Siriju Staffana de Misture u četvrtak.
“Posebni izaslanik de Mistura duboko žali … nema opipljiva napretka u prevladavanju desetomjesečnog zastoja u stvaranju ustavnog odbora”, rečeno je. “Sastanak u Astani 2018. bila je posljednja prilika, nažalost za sirijski narod, propuštena mogućnost da se ubrza uspostava sirijskoga vjerodostojnog, uravnoteženog i uključivog ustavnog odbora, koji bi činili i vodili Sirijci a uz potporu UN-a”.

Tri zemlje u zajedničkoj su izjavi objavljenoj nakon pregovora rekle da će “intenzivirati” savjetovanje kako bi što prije uspostavili odbor. “Ruska strana ishod konferencije vidi kao pozitivan”, rekao je nakon pregovora ruski predstavnik za Siriju Aleksander Lavrentiev u Astani.

Moskva, Teheran i Ankara također su u zajedničkoj izjavi rekle da su zabrinute zbog kršenja primirja u demilitariziranoj zoni Idlibu na sjeverozapadu zemlje te da će “pojačati napore da osiguraju nadzor”, no istaknule da je potrebno “nastaviti borbu protiv terorizma”. To bi uključilo pojačani rad iransko-rusko-turskog koordinacijskog centra, navodi se u izjavi objavljenoj drugi dan dvodnevna sastanka.

You may also like

0 comments