U Argentini pobiojedili Peronisti

Alberto Fernardez
Kandidat lijevog centra, peronist Alberto Fernandez pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Argentini, pokazuju privremeni rezultati.

Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandez je osvojio 47,45 posto glasova, a njegov protukandidat, konzervativni predsjednik na odlasku Mauricio Macri 41,11 posto.

Tako Fernandez postaje novi predsjednik te zemlje sa 44 milijuna stanovnika.

Za pobjedu odmah u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto ili 40 posto uz 10-postotnu prednost u odnosu na kandidata koji je zauzeo drugo mjesto. Izlaznost je bila veća od 80 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Predsjednik na odlasku Mauricio Macri (60), kojemu je popularnost lani naglo pala zbog teške gospodarske krize, ocijenio je nakon glasovanja da su “posrijedi dva oprečna gledanja na budućnost”. Fernandez je nakon glasovanja obećao da će raditi na smanjenju velikih političkih podjela u zemlji na peroniste i Macrijeve pristaše. “Nema više ‘mi’ i ‘oni’ “, rekao je taj 60-godišnji odvjetnik. “Prolazimo kroz tešku (gospodarsku) krizu i svatko mora preuzeti odgovornost za svoju budućnost”, istaknuo je.

Predsjednički izbori u Argentini se održavaju u vrijeme dok taj dio svijeta potresaju brojne političke i društvene krize: prosvjedi protiv rezultata predsjedničkih izbora u Boliviji, val prosvjeda u Čileu i socijalni nemiri u Ekvadoru prije dva tjedna.

You may also like