U Agroduhan žele ući ulagači iz Njemačke i Turske

Stigla pisma namjere

Još jedna tvrtka iz većinskog portfelja države ide u privatizaciju – objavljen je prije tjedan dana poziv za dokapitalizaciju slatinskog Agroduhana, tvrtke za koju se već više puta nastojalo doći do privatnog vlasnika, no bez rezultata.

Ovog puta, čini se, moguć je konačno novi vlasnik, jer, prema neslužbenim informacijama, u “igri” je nekoliko potencijalnih ulagača, koji su zanimanje za poslovanje i mogući ulazak u vlasničku strukturu Agroduhana Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) iskazivali pismima namjere tijekom proteklih godinu dana.

O interesentima u CERP-u tradicionalno nisu skloni javno govoriti, no iz dostupnih izvora riječ je o dvije inozemne kompanije, jednoj iz Turske, a druga je iz Njemačke, dok je jedan od domaćih kandidata koji je dostavio pismo interesa i slovio kao najozbiljnijih konkurenata za Agroduhan bila grupacija ENNA Pavla Vujnovca.

No, u međuvremenu je, kako nam je jučer i potvrđeno u toj grupaciji, njihova tvrtka ENNA Fruit odustala od tog projekta i više nema namjeru sudjelovati na natječaju za dokapitalizaciju slatinskog duhanca. Za idući tjedan Uprava Agroduhana očekuje i uplatu jamčevine kojom se stječe pravo ulaska u “data room” i od jedne hrvatske tvrtke, navodno veće i etablirane tvrtke iz poljoprivrednog sektora.

Početkom godine, inače, bilo je najava da se priprema potraga za strateškim ulagačem klasičnim privatizacijskim modelom prodaje vlasničkih udjela države preko CERP-a, no od toga se evidentno ipak odustalo, te se novog većinskog vlasništva traži dokapitalizacijom.

You may also like

0 comments