U Afganistanu novi izbori

Parlamentarni i pokrajinski izbori u Afganistanu, koji su trebali biti održani lani, raspisat će se za 15. listopada, objavio je u ponedjeljak predsjednik Neovisnog izbornog povjerenstva.

“Afganistanska vlada mora učiniti sve da izbori proteknu u sigurnosti i sva relevantna vladina i nevladina tijela pozvana su da pomognu” u tom procesu, rekao je Mohamad Jusuf Nuristani. Paralmentarnim zastupnicima mandat istječe 15. lipnja, no predsjednik Ašraf Gani produljio ih je pošto su izbori, koji su trebali biti održani u travnju, odgođeni dok se ne reformira izborni zakon.

Oko 40 posto od 398 okruga u Afganistanu nadziru talibani ili se bore za nadzor na njima. U mirnijoj, južnoj pokrajini Helmand, vlada kontrolira samo 2 od 14 okruga. “Ne znam kako vlada zamišlja provesti izbore u pokrajini u kojoj ne kontrolira 90 posto teritorija”, rekla je Razia Baluch, članica pokrajinskog vijeća.

Drugi krug četverostrana dijaloga namijenjen obnovi mirovnog procesa između Kabula i talibana počeo je u ponedjeljak u glavnome gradu Afganistana, u trenutku kad pobunjenici izvode sve više napada i vojnih ofenziva.

Kineski, američki, pakistanski i afganistanski predstavnici sastali su se unutar afganistanske predsjedničke palače u ponedjeljak ujutro, nakon prvog sastanka organiziranog prije samo tjedan dana u Islamabadu. “Uime afgaistanskog naroda i vlade zahtijeva od svih talibanskih skupina da prihvate našu mirnodopsku poruku i zauzmu mjesto za pregovaračkim stolom kako bismo mogli riješiti naše razmirice”, rekao je afganistanski ministar vanjskih poslova Salahudin Rabani.

Nijedan predstavnik talibana nije bio prisutan u ponedjeljak i ne zna se kad će biti spremni nastaviti pregovore, prekinute prošlog ljeta pri objavi smrti osnivača pokreta mule Omara. Afganistan je ustvrdio prošlog tjedna da se Islamabad sprema otkriti listu talibana spremnih za pregovore, no ta je objava zasad ostala mrtvo slovo na papiru. Prvi izravni pregovori između afganistanske vlade i talibana održani su u srpnju, ali su prekinuti nakon objave smrti mule Omara.

You may also like

0 comments