U 2015. godini više od 15 tisuća prijedloga za stečaj

Do 30. studenoga ove godine trgovačkim je sudovima, primarno kao posljedica stupanja na snagu novog Stečajnog zakona, podneseno 15.277 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, dok je cijele prošle godine podneseno 2.492 prijedloga, pokazuju podaci Visokog trgovačkog suda.

Broj podnesenih prijedloga za otvaranje stečajnog postupka iznimno je povećan stupanjem na snagu novog Stečajnog zakona početkom rujna, rekao je Hini glasnogovornik Visokog trgovačkog suda Igor Periša. “Od stupanja na snagu novog Stečajnog zakona, 1. rujna pa do 30. studenoga 2015., trgovačkim je sudovima podneseno 12.282 prijedloga za pokretanje skraćenog stečajnog postupka i 1.653 prijedloga za otvaranje stečajnoga postupka. U istom razdoblju prošle godine podneseno je 305 prijedloga za pokretanje skraćenoga stečajnog postupka i 458 za otvaranje stečajnog postupka. Iz navedenoga se vidi kako je nakon stupanja na snagu novog Stečajnog zakona značajno porastao broj podnesenih prijedloga”, kaže Periša.

S druge strane, tijekom 2015., također zaključno s posljednjim danom studenoga, zaključeno je ukupno 2.135 stečajnih postupaka, s tim da je još 1.549 okončano na drugi način – odbačajem prijedloga, obustavom postupka i slično. Neka od poznatijih imena nad kojima je zbog dugova ove godine otvoren stečajni postupak su Gramat, Pan papirna industrija – Trgopromet, MD Profil Intra, Industrogradnja Nekretnine, BauMax Zagreb, Merkur Hrvatska, Golf&Country Club Zagreb, TOZ Penkala – Tvornica olovaka, školskog i uredskog pribora Zagreb, TOZ Penkala Projekt, Hrvatski rukometni klub Karlovac, Geotehnika – Inženjering, Gastro Grupa, Lijanovići-Trgovina, Pro-Network, Estare Culto – Modna odjeća, World class Zagreb, Croatiašport, Olymptours, Primus Banka te Trgovački centar Solidum.

U stečajni postupak ušli su i Kaštelanski staklenici, Diokom Novi, Hladnjača Ploče, Energomont, Adria Čelik, Fero-Tehnika, Varaždin Airport, Varaždinski športski nogometni klub, Superbike Trgovina, Nautica Hotels&Resort i one2play maloprodaja. Ista sudbina zadesila je svojevremeno također zvučne tvrtke Pavičić Interijeri, Tankerska plovidba Ruščica, Valvita mesna industrija, Projekt Parenzana, Glas Istre Trgovina, Aqualux, Hotel Jadran – Bakar, Dina Petrokemija Omišalj… Prema novom Stečajnom zakonu, naime, Fina je u roku od osam dana obvezna pokrenuti stečaj svake tvrtke čiji su računi blokirani dulje od 120 dana, a za pokretanje stečaja uz blokadu od 120 dana dovoljno je da tvrtka tri mjeseca uzastopno nije isplatila plaće.

Novim zakonom uređuje se i prodaja imovine u stečaju u najviše pet krugova koji se moraju odviti u roku od jedne godine. Zakon propisuje da se cijena iz prvog kruga ruši na tri četvrtine u drugom, na polovicu u trećem, na jednu četvrtinu u četvrtom krugu, a u petom može biti jednu kunu ili više. Država bi, procjenjivalo se prije stupanja na snagu novog Stečajnog zakona, po službenoj dužnosti trebala pokrenuti gotovo 15 tisuća stečajeva tzv. “fikus” tvrtki koje nemaju nijednog zaposlenog i u dugotrajnoj su blokadi računa, dok bi do proljeća 2016. u takav stečaj trebala poslati 19.000 tvrtki s 8.838 zaposlenih, koje su dužne 19,8 milijardi kuna.

Krajem lipnja 2015. u blokadi od 120 dana ili dulje bilo je 19.646 hrvatskih tvrtki koje su zapošljavale 10.139 radnika od čega je 15.091 tvrtka bez ijednog zaposlenog. Prvi val stečajeva, procjenjivalo se, prvo će u stečaj odvesti blokirane “fikus” tvrtke bez ijednog zaposlenog, čija su ukupna dugovanja krajem ovogodišnjeg lipnja bila 14,8 milijardi kuna, a nakon što se one počiste, i sve nove koje za 120 dana ne uspiju odblokirati svoj račun.

You may also like

0 comments