U 2015. godini najsporiji kineski rast u posljednjih 25 godina

Kinesko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, isto kao i u prethodnom kvartalu, ali nešto više od očekivanja analitičara. Na kvartalnoj razini kineski BDP porastao je, pak, u drugom tromjesečju 1,7 posto, brže nego u prvom kvartalu, kada je rast iznosio 1,4 posto, izvijestio je u srijedu kineski statistički ured. Rast gospodarstva od 7 posto na godišnjoj razini nešto je veći od prognoza analitičara u anketi Reutersa, koji su očekivali rast od 6,9 posto.

Prva polovica godine bila je teška za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, s obzirom na usporavanje rasta u vanjskoj trgovini, investicija i domaće potražnje. Uz to, slabi tržište nekretnina, a gospodarstvu prijete i deflacijski pritisci. Povjerenje ulagača uzdrmano je, pak, 30-postotnim padom cijena dionica na kineskim burzama u drugoj polovici lipnja, pri čemu je u jednom trenutku bilo izbrisano gotovo 4.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti kineskih kompanija uvrštenih na burze. Međutim, novi pokazatelji, objavljeni zajedno s izvješćem o BDP-u, ukazuju na stabilizaciju rasta gospodarstva nakon dugog razdoblja usporavanja.

U prvih šest mjeseci ove godine kapitalne investicije porasle su 11,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto više od očekivanja analitičara. Bolji od očekivanja je i podatak o 6,8-postotnom rastu industrijske proizvodnje u lipnju, što predstavlja ubrzanje aktivnosti u odnosu na prethodni mjesec, kada je rast iznosio 6,1 posto. Promet u trgovini na malo porastao je u lipnju 10,6 posto na godišnjoj razini, također više od očekivanja analitičara, što bi moglo ukazivati na stabilizaciju osobne potrošnje.

Kineska vlada procjenjuje da bi u ovoj godini gospodarstvo moglo porasti 7 posto, što bi bio najsporiji rast BDP-a u posljednjih 25 godina. Posljedica je to strukturnih reformi koje vlada mora provesti, s obzirom da je gospodarstvo pod pritiskom usporavanja rasta tržišta nekretnina, visoke razine zaduženosti lokalnih vlasti, prevelikih tvorničkih kapaciteta, nedovoljno jake domaće potražnje, kao i slabosti inozemne. Nedavno je kineska vlada poručila da su nužne nove bolne reforme kako bi se gospodarstvo dovelo na put održivog rasta nakon tri desetljeća vrtoglavog uspona. Navela je da će nastaviti s reformama u državnim kompanijama i na liberalizaciji bankarskog sustava, kao i financijskih tržišta, u cilju restrukturiranja gospodarstva poticanjem domaće potrošnje na uštrb rasta izvoza i investicija.

Kineske središnja banka, pak, labavljenjem monetarne politike pokušava podržati rast gospodarstva. Nedavno je ponovno smanjila ključne kamatne stope, kao i stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka, već četvrti puta od studenoga prošle godine. Na taj način pokušava potaknuti kreditiranje poduzetnika i stanovništva, a time i rast gospodarstva. Unatoč svemu tome, analitičari smatraju da su potrebne dodatne poticajne mjere, jer bi, ako rast BDP-a padne ispod 7 posto, moglo doći do rasta nezaposlenosti, što bi dovelo do pada osobne potrošnje. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će u cijeloj ovoj godini kinesko gospodarstvo porasti 7 posto, što bi bio najslabiji rast BDP-a u posljednjih 25 godina. Lani je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo poraslo 7,4 posto, najsporije od 1990. godine.

You may also like

0 comments