U 13 sati saznat ćemo dobitnika Nobela za književnost

Švedska akademija u četvrtak u 13 sati objavit će ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a ove godine se među mogućim laureatima spominju bjeloruskinja Svetlana Alexeievitch, Kenijac Ngugi wa Thiong’o, ali i Japanac Haruki Murakami i Amerikanac Philip Roth.

Budući da u obzir dolaze pisci iz cijeloga svijeta, dobitnika je kao i svake godine teško predvidjeti, premda se među favoritima kritičara i kladioničara i ove godine spominju bjeloruska književnica i novinarka Svetlana Alexievitch i Kenijac Ngugi wa Thiong’o. Tu su i “vječni favoriti” Japanski romanopisac Haruki Murakami, Amerikanci Philip Roth i Joyce Carol Oates, a spominju se i imena dobitnika Bookerove nagrade, Irca Johna Banvillea, Norvežanina Jona Fossea i Rumunja Mircee Cartarescua. Britanski kladioničari ove godine upozoravaju i na dva “imena iz sjene”: mađarskoga pisca Lászla Krasznahorkaija, dobitnika nagrade Man Booker International, i korejskoga pjesnika Ko Una.

Književnik čije ime izgovori glasnogovornik Akademije, pridružit će se velikanima svjetske književnosti od Aleksandra Solženjicina do Alberta Camusa i Gabriela Garcíje Márqueza sve do, u novije vrijeme – Toni Morrison, Doris Lessing i Maria Vargasa Llose. No i oni koje Akademija opet zaobiđe, ostat će u “dobrom društvu”. Naime, Nobelovu nagradu nisu dobili ni književnici poput Tolstoja, Henryja Jamesa i Henrika Ibsena.

Svake je godine između 600 i 700 pojedinaca i organizacija pozvano da nominiraju potencijalne kandidate za nagradu. Popis od dvjestotinjak kandidata sužava Nobelov odbor za dodjelu nagrade, a iz tako suženog izbora laureata odabire Švedska akademija koja se sastoji od 18 članova koji tu čast zadržavaju doživotno. Među sadašnjim članovima, poznatim pod nadimkom De Aderton (Osamnaestorica), nalaze se istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, povjesničari i ugledni pravnici. Imena nominiranih najstrože su čuvana tajna koja će se, prema pravilima Švedske akademije, smjeti objaviti tek za 50 godina.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze. Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, “oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim”).

You may also like