Tymoshenko spas za ukrajinski energetski sektor

Analiza Forbesa
Ministar energetike Sjedinjenih država nedavno je Ukrajinu nazvao europskim Texasom, a ne tako davno veliki energetski konglomerati poput Shella , Chevrona, Enia i ExxonMobila obećavali su velika ulaganja, piše u svojoj analizi za Forbes Ariel Cohen iz tvrtke International Market Analysis.

Svi su poslovi propadali, a 2015. Godine Shell i Chevron odbili su ući u posao vrijedan 10 milijardi dolara. Razlog tome su izvanredne okolnosti građanskih sukoba, nemogućnost kontrole dijela zemlje, jakih državnih monopola i korupcije. Tako, tvrtka kćer Naftogaza kontrolira tri četvrtine nalazišta prirodnog plina. Unosni se ugovori, prema tome, daju onima koji su bliski vlasti poput Nikolaya Zlochevskya, koji je u vrijeme Janukoviča bio ukrajinski ministar prirodnih resursa. On je davao licence za proizvodnju svojoj vlastitoj tvrtki, i neovisno o mnogim istragama, uspio je izbjeći kazne prema svim točkama optužnice.

Ipak, u siječnju se u Londonu održao sastanak o mogućnosti licencirane prodaje prava na trideset kopnenih nalazišta ugljikovodika. Investitorima će te licence omogućiti sudjelovanje u sporazumima o podjeli proizvodnje. Licence se očekuju u ožujku, međutim većina je sudionika skeptična s obzirom na fiskalne prepreke, regulacije, korupciju i monopol.

Gubitkom Krima, Ukrajina je izgubila svoja velika podmorska nalazišta plina, u iznosu od 80 posto gubitaka plinskih resursa, koji su ušli u isključivi gospodarski sustav Rusije. Bez Crnog mora razvoj energetskog sustava bit će nemoguć, stoji u analizi Forbesa.

Nadalje, država razrušena ratom, u kojoj vladaju kriminalni državni monopolisti, ne može postati privlačno mjesto za privatne investicije, no ta situacija se čini izglednom promijeniti.  Naime, Julija Tymoshenko, disidentica poznata po zapaljivom govoru i frizuri, se nada postati predsjednicom države u sljedećem mandatu, javlja Reuters.

Obećala je reforme u suradnji s MMF-om, ruske cijene plina nazvala je genocidom, te obećala rat s korupcijom, zbog čega je podupiru mnogi strain investitori. S Rusijom planira obnoviti pregovore, a za stol želi dovesti SAD i EU.

Međutim, kritičari nisu uvjereni u njene iskrene namjere glede borbe protiv korupcije jer nakon što ju je, kao predvodnica narančaste revolucije, Janukovič zatvorio, Paul Manafort (kasniji director Trumpove kampanje) objavio je 187 stranica spisa o njoj teško je optužujući za korupciju, što je potvrdilo novinarsko istraživanje. Potonje ju je nazvalo plinskom princezom, zbog sakrivanja donacija za svoj pokret, a koje se pripisuju njenim plinskim dogovorima sa sredine 1990-tih. Radilo se o 4 milijuna dolara povezanih s offshore kompanijama, za koje se govorilo da su u njenom vlasništvu.

You may also like

0 comments