Home Energetika Tvrtku u Panami ima i sin naftaša

Tvrtku u Panami ima i sin naftaša

by Energypress.net

Među 200.000 imena osoba i firmi koje Međunarodni konzorcij novinara-istražitelja objavio u Panamskim dokumentima, strani su mediji našli cijeli niz zvučnih imena, u rasponu od glumca Jackie Chana i nogometaša Lionela Messija do sada već bivšeg premijera Islanda Sigmundura Davida Gunnlaugssona.

Na listi je i podjednak broj državljana Srbije i Hrvatske te nekolicina iz BiH. Na srpskoj listi poduzetnika sa offshore računima prednjače imena nekih od najbogatijih Srba, kao što su Miodrag Kostić, Vuk Hamović, Milan Popović, Filip Cepter, Zoran Drakulić…Niti ljudi s bosanske liste nisu potpuno anonimni, već tu ima i bivših veleposlanika. Jedino s područja Hrvatske nema poznatih imena, većinom je riječ o anonimnim građanima koji sudski registar ne povezuje niti s jednom tvrtkom. Ipak, ima izuzetaka.

Na popisu hrvatskih državljana povezanih s Panamskim papirima nalazi se ime Miroslava Antunovića, vlasnički povezanog sa tvrtkama Alfa Global Holdings i Mercier Finance Development SA s Britanskih djevičanskih otoka. Miroslav je sin Tomislava Antunovića, zagrebačkog hotelijera i vlasnika benzinskih crpki.

Otac i sin u sudskom se registru navode kao vlasnici obiteljske tvrtke Antunović TA, koja je u proteklim godinama imala i više od 600 milijuna kuna prihoda i zapošljava 250 ljudi. Antunović senior osnovao je nekoliko tvrtki u Hrvatskoj, BiH, Austriji, Njemačkoj i američkoj poreznoj oazi Delaware, s kojima, prema njegovim riječima, pravi godišnji promet od oko 500 milijuna eura.

Novinarima je jednom zgodom rekao da u sinu Miroslavu vidi nasljednika koji će ono što je on napravio još više unaprijediti. Tomislav ima i svoju tvrtku AGS Hrvatska koja je 2014. zabilježila 182 milijuna kuna prihoda i 1,2 milijuna kuna dobiti.

Drugi na listi relativno poznatih Hrvata povezanih s Panamskim papirima je Sandro Baričević. Njega registar Trgovačkog suda u Zagrebu s Panamom povezuje time što je u veljači 2015. postao suvlasnikom zagrebačke tvrtke Alphes, registrirane za savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem. Tu su tvrtku koju godinu ranije zajedno osnovali Idola Holdings Corp iz Paname i zagrebački Media val, tvrtka za marketing i poslovne usluge. Nakon što je umjesto panamske tvrtke ušao u vlasništvo nad Alphesom, Baričević je postao jedan od direktora te tvrtke – drugi je Mario Aunedi Medek. Tvrtka Alphes 2014. imala je jednog zaposlenog, 600.000 prihoda i 41.000 kuna dobiti, piše Poslovni dnevnik.

Baričević se dulje od dva desetljeća bavio komunikacijama i odnosima s javnošću. Karijeru je počeo je u Croatia Airlinesu 1995., a nakon toga je 15 godina proveo u tvrtki Coca Cola Adria i na kraće vrijeme ušao u Upravu. Njegov je rad očito cijenjen među kolegama jer je od 2000. do 2005. bio predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), a lani je izabran za predsjednika Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske.

U bazi podataka nalazi se i ime zagrebačkog odvjetnika Miroslava Pliše, o kojem je Poslovni dnevnik u lipnju 2013., služeći se podacima Međunarodnog konzorcija za istraživačko novinarstvo (ICIJ), objavio tekst o njegovim vezama s offshore tvrtkom Thillay Limited. Plišo je poznat kao vlasnik luksuzne Stancije Meneghetti pokraj Bala u Istri. Stancija se trenutačno reuređuje i ponovno bi trebala biti otvorena početkom srpnja, a na web stranicama najavljuje se da će “od 2016. zablistati s novih 19 soba, od čega 15 prekrasnih rezidencija, svaka od 75 kvadratnih metara, s livingom u prizemlju, velikom terasom i vrtom, te spavaćom sobom i kupaonicom na katu, sa svim luksuzom koji se danas može pružiti. Povećat ćemo hotelsku kuhinju, restoran, izgraditi novi salon i bar, a uz to povećati gastronomsku i svaku drugu ponudu, obnoviti bazene, izgraditi još jedan vanjski bazen koji će se grijati cijelu godinu, napraviti novi fitness&spa, obnoviti vinariju i novi wine bar u njoj…”.

Plišo je povezan i sa zagrebačkom tvrtkom za savjetovanje Gornja strana te s tvrtkom Novi start, registriranom za poljoprivredu i trgovinu, 2014. je imala 31 milijun kuna prihoda i 2,7 milijuna kuna dobiti.

Među osnivačima Plišine stožerne tvrtke Meneghetti iz istarskih Bala potkraj travnja 2015. bila je ciparska tvrtka Gaznafta Investment Limited i Zelgo Enterprise Ltd sa Svetog Vincenta i Grenadina, no već sredinom lipnja iste godine umjesto njih kao vlasnik se pojavljuje Ivan Pušnik, donedavna jedini vlasnik dviju propalih Digitelovih tvrtki

Related Posts