Tužiteljstvo BIH podiglo 509 optužnica za ratne zločine

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u utorak kako je do sada podignulo ukupno 509 optužnica za slučajeve ratnih zločina počinjenih u toj zemlji u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Kako je navedeno u priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu, riječ je o ukupnom broju optužnica od uspostave tužiteljstva na državnoj razini 2003. godine, pri čemu je samo u protekle dvije i pol godine optuženo 235 osoba.

Posebni odjel za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH uspostavljen je kao sastavni dio strategije okončanja rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), s ciljem da bosanskohercegovačko pravosuđe preuzme procesuiranje svih slučajeva u kojima haaško tužiteljstvo nije stiglo podignuti optužnice ili je pak odlučilo prepustiti sudovima u regiji vođenje sudskih postupaka u slučajevima u kojima su istrage okončane, no zbog vremenskog ograničenja djelovanja ICTY-a, čiji rad završava 2017. godine, suđenja u Den Haagu više nisu moguća.

Sve optužnice za ratne zločine koje je podignulo Tužiteljstvo BiH, osim u jednom slučaju, potvrdio je Sud BiH, a osuđujuće su presude izrečene u 81 posto slučajeva te se ističe kako je to pokazatelj kvalitete optužnica koje su dobro dokumentirane i potkrijepljene vjerodostojnim dokazima i svjedocima. Iz Tužiteljstva BiH navode kako je u cilju procesuiranja preostalih slučajeva ratnih zločina ostvarena dobra suradnja sa susjednim državama gdje su otkriveni neki od počinitelja, a istrage su dovele i do uhićenja i izručenja osumnjičenika koji su se skrivali u SAD, Španjolskoj i Norveškoj. Navedeno je kako se očekuje da pravosudnim tijelima BiH budu izručeni još neki osumnjičenici koji trenutačno borave u Nizozemskoj, Švicarskoj i Francuskoj.

You may also like