Crnogorske oporbene stranke odlučile su u utorak da neće sudjelovati na lokalnim izborima u Nikšiću,  nakon što je dan ranije Administrativni odbor crnogorskog parlamenta zatražio da parlament, na sjednici u srijedu, skine imunitet dvojici zastupnika i čelnika prosrpskog Demokratskog fronta(DF), Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, radi uhićenja i vođenja kaznenog postupka.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore u ponedjeljak je jednoglasno udovoljio zahtjevu specijalnog državnog tužitelja Milivoja Katnića za skidanje imuniteta dvojici zastupnicima DF-a. U zahtjevu tužitelja se navodi da se Mandić i Knežević sumnjiče da su postali članovi kriminalne organizacije, koju su 16. listopada osnovali ruski obavještajci Eduard Širokov i Vladimir Popov, s ciljem obavljanja kaznenog djela terorizma, te da su prihvatili postupati po njihovim nalozima. Riječ je o planiranju napada na dužnosnike i institucije na dan parlamentarnih izbora, održanih u listopadu prošle godine.

Lokalni izbori u Nikšiću, zakazani za 12. ožujka, izuzetno su bitni i za vlast i za oporbu, jer je to drugi grad po veličini u Crnoj Gori, a oporbene stranke ocjenjuju da je potez specijalnog državnog tužitelja iskonstruiran kako bi se birači zastrašili i stvorili uvjeti da Demokratska partija socijalista(DPS) bivšeg premijera Mila Đuklanovića zadrži vlast u tom gradu.

Iz istih razloga oporba ne sudjeluje ni u radu crnogorskog parlamenta.

Čelništvo DF-a pak smatra da uhićenje njegovih lidera predstavlja svojevrsni državni udar specijalnog tužitelja, po nalogu Mila Đukanovića. Jedan od čelnika DF-a, Nebojša Medojević poručio je, na konferenciji za novinare, crnogorskim građanima da se Crna Gora nalazi u “veoma dramatičnom političkom trenutku”.

Za sadašnjeg premijera Duška Markovića najava oporbe o bojkotu lokalnih izbora u Nikšiću je “nastavak političke destrukcije”. Premijer je poručio da tko god pokuša udariti na temeljne vrijednosti u Crnoj Gori, mir, stabilnost i multietnički sklad, neće u tome uspjeti.
Marković je svima koji podgrijavaju tenzije, bili iz Crne Gore ili izvan nje, poručio: “Dalje ruke od Crne Gore”.

(Agencije)

Related Posts