Tusk i Juncker žele pomoći u ratifikaciji sporazuma o Brexitu

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i Komisije Jean-Claude Juncker uputili su u ponedjeljak zajedničko pismo britanskoj premijerki Theresi May, kojim joj pokušavaju pomoći u uvjeravanju britanskih parlamentaraca da glasaju za sporazum o razdruživanju od Europske unije.
Britanski parlament glasovat će u utorak navečer o sporazumu koji je britanska vlada ispregovarala s preostalih 27 članica u studenome prošle godine. Međutim, kako sada stvari stoje taj će sporazum teško dobiti potporu u britanskom parlamentu. U slučaju da sporazum ne dobije potporu moguće je više scenarija od raspisivanja novih izbora, odgode roka za izlazak, novog referenduma do brexita bez sporazuma, mogućnosti koje se pribojavaju obje strane zbog kaosa koji bi mogao nastati naglim raskidanjem veza koje su stvarane tijekom 45-godišnjeg britanskog članstva. Također je moguće i odustajanje od odluke o napuštanju EU-a.

Za britanske parlamentarce najspornija je odredba o tzv. “backstopu”, zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske. Tusk i Juncker ističu da oni nisu u poziciji mijenjati ispregovarani sporazum, ali mogu dati određena pojašnjenja koja bi mogla pomoći u njegovoj ratifikaciji. “Kao što znate, mi nismo u poziciji da pristanemo na nešto što mijenja ili je u neskladu sa sporazumom o povlačenju”, kaže se u pismu.

Tusk u ime Europskog vijeća navodi da su “pravno obvezujući” zaključci sa summita od 13. prosinca prošle godine, kada su čelnici EU-a dali određena jamstva i između ostaloga obećali da će “brzo raditi na novom sporazumu kojim bi se dogovorili alternativni aranžmani do 31. prosinca 2020. godine, kako se ‘backstop’ ne bi morao aktivirati”. “Europsko vijeće je također reklo da bi se, u slučaju da se ‘backstop’ ipak aktivira, on primjenjivao samo privremeno, samo dotle dok se ne zaključi novi sporazum koji će zamijeniti ‘backstop'”, kaže Tusk.

“U tom kontekstu, može se reći da zaključci Europskog vijeća imaju pravnu vrijednost”, navodi Tusk. Premijerka May je u prosincu nakon summita, na kritike kod kuće da nije dobila nikakva jamstva, isticala da ti zaključci imaju pravnu težinu. Tzv. backstop podrazumijeva da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s EU-om, a to onda znači da ne bi mogla zaključivati sporazume o trgovini s trećim zemljama, što je bio jedan od glavnih aduta zagovornika izlaska iz EU-a u referendumskoj kampanji.

Tusk i Juncker nigdje u pismu ne spominju određeni rok do kada bi se primjenjivao “backstop”, nego samo kažu da on ni ne mora stupiti na snagu ako se prije isteka prijelaznog razdoblja ispregovara novo rješenje.  Zagovornici tvrdog brexita u Velikoj Britaniji tražili su da se trajanje ‘backstopa’ vremenski ograniči na način da ga nakon utvrđenog roka mogu napustiti a da pritom ne moraju pitati Europsku uniju, što je njoj potpuno neprihvatljivo.

You may also like

0 comments