Tusk: Do sporazuma s Turskom treba riješiti još niz pitanja

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je u srijedu da još ima niz otvorenih pitanja koje treba riješiti za dogovor s Turskom oko rješavanja migrantske krize.

Tusk je uputio pismo članovima Europskog vijeća, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica te predsjednik Europske komisije, uoči summita koji se održava u četvrtak i petak. U petak ujutro na radnom doručku čelnicima EU-a pridružit će se turski premijer Ahmet Davutoglu. “Cilj je jasan: postići dogovor prihvatljiv svim državam članicama kao i našim turskim partnerima. Posao napreduje, ali još ima dosta posla”, navodi Tusk u pismu kojim čelnike poziva na summit. “Dugačak je katalog pitanja koje treba riješiti da bismo zaključili sporazum. Apsolutni prioritet je osigurati da naše odluke budu u skladu s međunarodnim pravom. Moramo također gledati kako spriječiti nove morske ili kopnene rute za neregularne migrante iz Turske prema EU-u”, dodaje Tusk.

Čelnici EU-a su na svom summitu 7. ožujka dogovorili načela dogovora s Turskom o rješavanju migrantske krize i zadužili Tuska da na temelju tih načela pripremi prijedlog sporazuma. EU bi u tom sporazumu Turskoj trebala ponuditi dodatnih tri milijarde eura za pomoć sirijskim izbjeglicama, uz one tri milijarde koje je obećala prošle godine, zatim ukidanje viza za turske građane i ubrzanje pristupnih pregovora s Turskom.

Međutim, čitav je niz otvorenih pitanja, među njima i protivljenja Cipra da dade zeleno svjetlo za otvaranje nekih pregovaračkih poglavlja. Stoga je Tusk u utorak bio u Nikoziji, a u srijedu u Bruxellesu predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker prima ciparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa. Tusk u svom pismu ističe da proces oživljavanja odnosa između EU-a i Turske, koji nadilazi okvire migrantske krize, treba iskoristiti kao prigodu za rješavanje ciparskog pitanja.

You may also like

0 comments