Tursko gospodarstvo se ne mora bojati američkih sankcija

Američki predsjednik
Donald Trump najavio je da će njegove sankcije uništiti tursko gospodarstvo, no kretanje tečaja turske lire – glavnog mehanizma koji slabi ekonomiju – sugerira da se Ankara nema čega bojati.

Nakon što je Trump zbog turske ofenzive protiv Kurda u Siriji najavio udvostručenje carina na turski čelik na 50 posto, ograničenja za tri ministra te zaustavljanje trgovinskih pregovora između dvije države, vrijednost lire prema dolaru u utorak je porasla jedan posto.

Kako prenosi CNBC, dolarom se u prijepodnevnim satima u Londonu trgovalo po 5,8628 lira. Razlog jačanju vrijednosti turske valute analitičari vide u mlakim američkim sankcijama. “Minimalne sankcije. Nekoliko pojedinaca. Trgovinski sporazum koji je ionako nekoliko godina udaljen. I carine na čelik od 50 posto – Turska ionako teško izvozi čelik u SAD”, prokomentirao je Timothy Ash, analitičar Bluebay Asset Managementa.

Najavljeno američko povlačenje sa sjevera Sirije jača ulogu Putinove Rusije u sukobu, ali ta situacija donosi opasnosti, poput izravnog sukoba s Ankarom koja kaže da će nastaviti vojnu operaciju “sa ili bez potpore svijeta”. Pokretanjem vojne operacije na kurdsku miliciju na sjeveroistoku Sirije, Turska je gurnula Kurde u ruke režima Damaska, saveznika Moskve. Sirijska vlada je brzo rasporedila svoje snage u tom području na temelju sporazuma koji podržava Moskva, jamac “teritorijalne cjelovitosti” zemlje. Ruski je predsjednik Vladimir Putin razgovarao telefonski sa svojim turskim kolegom Tayypom Erdoganom o Siriji i pozvao ga u posjet Rusiji u narednih nekoliko dana, priopćio je Kremlj u utorak navečer.

U svakom slučaju, investitori u tursku financijsku imovinu malo su odahnuli nakon što je turska lira prošloga tjedna zadobila neslavnu titulu valute s najvećim padom vrijednosti. Tijekom listopada izgubila je čak pet posto vrijednosti dok je, za usporedbu, MSCI indeks valuta rastućih tržišta ojačao 1,3 posto. Za ovu godinu lira bilježi 9,5 posto pada u odnosu na američku valutu. Prema mišljenju Charliea Robertsona, glavnog ekonomiste Renaissance Capitala, čini se da će američke sankcije bili relativno umjerene. “S jedne strane trebale bi umiriti Kongres, a s druge neće ugroziti Trumpove odnose s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom”, ocijenio je Robertson za CNBC.

Američki predsjednik Donald Trump je najavio će potpredsjednik Mike Pence i državni tajnik Mike Pompeo u srijedu otputovati u Tursku na pregovore o prekidu vatre u Siriji.

Kretanje tečaja lire ključna je ranjivost turske ekonomije. Valja podsjetiti da je prošle godine lira potonula čak 30 posto potaknuta vladinim pritiskom na središnju banku da snizi kamatne stope. To je izazvalo snažan rast inflacije što se odrazilo na pogoršanje životnog standarda građana.

Iako je u međuvremenu inflacija zauzdana – u kolovozu je iznosila 15 posto – a gospodarstvo počelo pokazivati znakove oporavka, situacija je daleko od idealne. Prošlog je mjeseca Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio kako je turska ekonomija i dalje fragilna, a glavni rizici su zaduženost poduzeća, niske devizne rezerve te velika ovisnost zemlje o inozemnim izvorima financiranja, donosi Poslovni dnevnik.

0 comments