Turski tenkovi ušli na teritorij Sirije kako bi evakuirali grobnicu Sulejmana Shaha

Ankara – Turski tenkovi i vojna vozila, u pratnji dronova i izviđačkih zrakoplova, ušli su preko noći u Siriju, navodno kako bi evakuirali nekoliko desetaka turskih vojnika koji čuvaju grobnicu Suleymana Shaha, djeda osnivača Otomanskog carstva.

Podsjetimo, riječ je o grobnici na sirijskom teritoriju, no Turska prostor grobnice smatra svojim suverenim teritorijem na temelju sporazuma iz 1921. Turski premijer Ahmet Davutoglu ističe kako je u Siriju ušlo oko 100 vojnih vozila, uključujući 39 tenkova. Također navodi kako su svi vojnici koji su čuvali grobnicu, njih 38, vraćeni natrag u Tursku.Iz turske vojske navode kako za vrijeme operacije nije došlo do nikakvih sukoba, no jedan vojnik je ubijen u “nesreći”, detalji nisu poznati. Ovo je prvi put da Turska, članica NATO pakta, upada s vojskom na sirijski teritorij od početka rata 2011., mada se do sada u mnogo navrata prijetila da će to učiniti zbog ovih ili onih razloga. Podsjetimo, Turska snažno podržava islamističke militante u Siriji koji se bore protiv vlasti u Damasku.

Iz turske vojske navode kako za vrijeme operacije nije došlo do nikakvih sukoba, no jedan vojnik je ubijen u “nesreći”, detalji nisu poznati. Ovo je prvi put da Turska, članica NATO pakta, upada s vojskom na sirijski teritorij od početka rata 2011., mada se do sada u mnogo navrata prijetila da će to učiniti zbog ovih ili onih razloga. Podsjetimo, Turska snažno podržava islamističke militante u Siriji koji se bore protiv vlasti u Damasku.

You may also like