Turski predsjednik nakon pobjede ukinuo izvanredno stanje

Turski predsjednik Tayyip Erdogan suglasio se s koalicijskim partnerom o tome da se više ne produžava izvanredno stanje u zemlji, nakon što istekne tromjesečni produžetak u srpnju, objavio je provladin list Sabah u četvrtak.
Izvanredno stanje uvedeno je nakon pokušaja državnog dara na Erdogana u srpnju 2016. i nakon toga bilo je produžavano svaka tri mjeseca. Erdogan je u predizbornoj kampanji najavio da će ga ukinuti u slučaju izborne pobjede na predsjedničkim izborima.

Osvojio je 53 posto glasova na predsjedničkim izborima u nedjelju što znači da će nastaviti vladati zemljom do 2023. no sada sa širokim izvršnim ovlastima jer je uveden predsjednički sustav na referendumu prošle godine. Erdogan i njegov koalicijski partner Devlet Bahceli sastali su se u srijedu poslijepodne. Erdogan bi prema pisanju lista vjernost partnera mogao nagraditi ministarskim foteljama.

Izvanredno stanje omogućavalo je Erdoganu da vlada zaobilazi parlament u donošenju novih zakona i da suspendira ljudska prava i slobode. Kritičari ga optužuju da je koristio uvođenje izvanrednog stanja za obračun s neistomišljenicima a turske vlasti odgovarale su kako je to potrebno kako bi se obračunali s prijetnjama nacionalnoj sigurnosti.

You may also like

0 comments