Home Geopolitika Turski napadi na IS su fasada napada na Kurde?

Turski napadi na IS su fasada napada na Kurde?

by admin

Čelnik turske prokurdske stranke Selahatin Demitras rekao je u četvrtak da su turski napadi na skupinu Islamska država (IS) samo “parada” u interesu osobnih ambicija predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. “Nekoliko zračnih napada koje je izvela Turska na ciljeve IS-a su samo parada, i sada je to gotovo”, rekao je Demitras. Osumnjičeni članovi IS-a su uhićeni i većina je puštena, dodao je.

Mladi prokurdski čelnik je postao Erdoganova meta nakon uspjeha Demokratske stranke naroda na parlamentarnim izborima 7. lipnja jer je djelomično onemogućio islamsko-konzervativnoj stranci na vlasti da zadrži apsolutnu većinu u parlamentu, ocjenjuje agencija France presse. Demitras je također optužio turskog predsjednika da je iskoristio smrt mladih kurdskih aktivista u atentatu 20. srpnja u Surucu, za popravljanje svoje slike u inozemstvu i proglasio rat protiv terorizma. Erdogan se “preko lijesova mladih bacio na operaciju čiji je cilj popravljanje njegovog imidža”, rekao je Demitras.

Trojica turskih vojnika su ubijena u četvrtak ujutro u napadu kurdske gerile na jugoistoku zemlje, objavila je vojska u priopćenju. Taj napad u graničnoj pokrajini Sirnak je prvi smrtonosni napad od 20. srpnja i pokretanja novog ciklusa nasilja. Napad se pripisuje separatističkoj organizaciji Radnička stranka Kurdistana (PKK). Trojica vojnika, među kojima jedan časnik, ubijeni su u pucnjavi. Prema istom izvoru i jedan pripadnik pobunjenika je također ubijen. Vojni konvoj je upao u zasjedu tijekom sigurnosne operacije u regiji, koja graniči sa Sirijom i s Irakom.

Turska vojska je na mjesto napada poslala bespilotne letjelice, helikoptere i specijalne postrojbe. Kurdski pobunjenici izveli su veći broj gerilskih napada nakon atentata u Surucu, na jugu zemlje, u kojem su ubijena 32 kurdska aktivista, dok tursko zrakoplovstvo svakodnevno izvodi napade na baze PKK.

Related Posts