Turski ministar kritizira Berlin i ide na skup u Njemačku

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u srijedu da ide na skup s turskim biračima u Njemačkoj, unatoč “sramotnim” akcijama policije i obavještajnih službi da se zatvori dvorana u kojoj se skup treba održati.

Cavusoglu je, nekoliko sati uoči leta za Hamburg, optužio Berlin za sustavne pokušaje spriječavanja skupova kojima je cilj privoljeti turske birače u Njemačkoj da na referendumu idućeg mjeseca glasaju za proširenje ovlasti predsjednika Tayypia Erdogana.

Vlasti su dvoranu u Hamburgu zatvorile zbog sigurnosnih razloga, kao i još dvije gdje su se turski dužnosnici planirali obratiti pripadnicima turske zajednice u Njemačkoj od 1.5 milijun ljudi.

Turci koji žive u Njemačkoj, Nizozemskoj i drugim europskim državama mogli bi biti odlučujući za Erdoganovu političku budućnost.

“Idem u Hamburg…Večeras ću se sastati s našim građanima. To nitko ne može spriječiti, ne može ni pokušati učiniti takvo što”, rekao je Cavusoglu u Istanbulu.

“Neprihvatljivo je da policija i obavještajne službe vrše pritisak na vlasnika dvorane kako bi se skup otkazao”, dodao je.

Njemački dužnosnici niječu bilo kakve političke motive za otkazivanje skupova. Kancelarka Angela Merkel rekla je da će Berlin i dalje dopuštati turskim dužnosnicima da održavaju skupove u Njemačkoj za predstojeći referendum, ali uz uvjet da poštuju njemačke zakone.

(Agencije)

You may also like