Turske vlasti zabranile Dodiku posjet Armeniji

Zrakoplov kojim je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu putovao u Erevan nije dobio dopuštenje vlasti Turske za prelet preko teritorija te države pa se morao vratiti u Banju Luku, potvrđeno je tijekom dana iz službenih izvora u tom gradu.

Poslovni zrakoplov, u vlasništvu vlade RS, kojim je putovao Dodik nekoliko je sati u Burgasu u Bugarskoj bez rezultata čekao dopuštenje za prelet turskog teritorija pa posadi nije preostalo ništa drugo nego da letjelicu vrati u matičnu zračnu luku u Bosni i Hercegovini. Iz Dodikova je ureda navedeno kako je on u Erevan krenuo jer ga je tamo pozvao predsjednik Armenije Serž Sargasjan i to na obilježavanje obljetnice genocida nad Armencima što ga je počinila Turska u razdoblju od 1915. do 1917. godine.

Tada je ubijeno oko milijun Armenaca koji su živjeli na području Otomanskog carstva do njegova raspada, a o naravi tog zločina i dalje se vode rasprave, jer vlasti u Ankari odlučno odbacuju konstatacije kako je to predstavljalo genocid. Dodik o tome nema nikakvih dvojbi pa je čak u Narodnu skupštinu RS uputio prijedlog rezolucije kojom bi se priznalo da je nad Armencima Turska počinila genocid i ujedno osudilo taj zločin. Obrazlažući takav prijedlog Dodik je naveo kako bi se ovime vlasti u RS-u zauzele za poštivanje ljudskih prava i međunarodnog kaznenog prava, ali i podsjetilo na nezastarjevanje zločina protiv čovječnosti i doprinijelo borbi protiv nijekanja genocida.

Na Dodikov su račun odmah stigle optužbe za licemjerno ponašanje, posebice zbog činjenice da on uporno odbija priznati kako je genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine i to unatoč činjenici da je ta kvalifikacija potvrđena presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). “Neprimjereno je ponašati se na takav način i tražiti osudu zločina koji je počinjen tamo negdje a istodobno ne podnijeti za sve ove godine, koliko Dodik obnaša vlast u entitetu RS, deklaraciju Narodnoj skupštini RS o osudi genocida u Srebrenici i nazivati to pravim imenom kao što to čini čitav svijet”, izjavio je tim povodom potpredsjednik RS Ramiz Salkić. (Agencije)