Turska žestoko napala položaje PKK, prokurdski političar traži prekid

Turski borbeni zrakoplovi izveli su u noći na srijedu dosad najžešće napade na kurdske militante u Turskoj i na sjeveru Iraka od početka zračne kampanje prošlog tjedna, dok prokurdski oporbeni političar poziva na hitan prekid neprijateljstava. Zrakoplovi su gađali šest položaja kurdskih militanata, priopćio je ured turskog premijera. Vlasti su također uhitile 1302 ljudi u 39 pokrajina u sklopu istrage protiv pripadnika Islamske države, Radničke stranke Kurdistana (PKK) i ilegalnih ljevičarskih skupina, dodaje se u priopćenju.

Čelnik turske prokurdske oporbe Selahattin Demirtas pozvao je na hitan prekid neprijateljstava na obje strane. “Neprijateljstva se moraju odmah zaustaviti”, rekao je Demeritas pozivajući obje strane na “zdrav razum”. Nakon niza optužbi da je pomirljiva prema radikalnim skupinama koje se bore protiv režima Bašara al-Asada u Siriji, turska islamsko-konzervativna vlada napravila je zaokret nakon samoubilačkog napada u Surucu, na jugu Turske, koji se pripisuje IS-u i u kojem je ubijeno 32 ljudi, većinom mladih.

Turski predsjednik Recep Tayyap Erdogan je istaknuo da neće ustuknuti pred “terorističkom prijetnjom” te će “odlučno” nastaviti borbu protiv džihadista IS-a i pobunjenika PKK-a. Erdogan tvrdi da je nemoguće nastaviti mirovni proces s PKK-om koji je preuzeo odgovornost za ubojstvo dvojice turskih policajaca. PKK odgovara da se radilo o odmazdi za ubojstvo učenika i studenata. NATO je u utorak na hitnom zasjedanju, sazvanom na zahtjev Ankare, dao punu političku potporu Turskoj u njezinoj dvostrukoj ofenzivi protiv ekstremističkih sunita iz IS-a i kurdskih pobunjenika

You may also like

0 comments