Home Geopolitika Turska želi uspostavu slobodne zone na sjeveru Sirije

Turska želi uspostavu slobodne zone na sjeveru Sirije

by Agencije

Turska želi uspostavu “sigurne zone” bez “terorista” na sjeveru Sirije kako bi se ondje mogli smjestiti izbjeglice, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Naša zadaća ovdje je (uspostaviti) zonu od 4000 ili 5000 četvornih kilometara očišćenu od terorista i pretvoriti je u sigurnu zonu”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija Bahreina, gdje boravi u posjetu.

Radi zaštite takve zone “potrebna je i zona zabrane letenja”, dodao je Erdogan. Ankara koja zajedno s Moskvom i Teheranom sudjeluje u pregovorima o učvršćenju primirja u Siriji, zdušno zagovara uspostavu takve zone koja bi mogla primiti dio od 2,7 milijuna Sirijaca koji su se sklonili u Tursku.

I novi američki predsjednik Donald Trump je prošlog mjeseca govorio o prijedlogu uspostave “sigurnih zona” u Siriji, ne navodeći nikakve pojedinosti.Turska je u kolovozu 2016. počela veliku kopnenu operaciju na sjeveru Sirije protiv džihadista skupine Islamske države, ali i kurdskih milicija YPG koje Washington podupire u borbi s IS-om, ali ih Ankara naziva “teroristima”. U sirijskom sukobu poginulo je više od 310.000 ljudi a milijuni su raseljeni od 2011.

Related Posts