Turska zatražila pojačanje raketnih snaga u svojoj zemlji

Turska je u četvrtak pozvala svoje saveznike u NATO-u da pojačaju proturaketnu zaštitu na njezinu teritoriju, jer je Njemačka najavila da će povući svoje raketne sustave Patriot, a to uskoro namjerava učiniti i SAD.

NATO sada čeka da uskoče druge članice. Nekoliko dana nakon što su ruski zrakoplovi povrijedili turski zračni prostor u blizini Sirije, turski veleposlanik pri NATO-u pozvao je NATO da zadrži na turskom teritoriju protuzračne raketne sustave, kazala su dva izvora upoznata s razgovorima na sastanku ministara obrane u Bruxellesu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je spreman poslati kopnene snage da brane Tursku pa se sada postavljaju pitanja o NATO-ovoj strategiji u toj zemlji, koja graniči i sa Sirijom i s Irakom. Njemačka ministrica obrane rekla je da će Berlin idući tjedan isključiti svoje Patriot sustave u Turskoj i povući većinu vojnika koji s njima rade do Božića. Svi vojnici i oprema trebali bi biti povučeni do kraja siječnja. “Ta odluka (o povlačenju Patriota) je ispravna”, kazala je Ursula von der Leyen. “Pitanje je koja se vrsta opasnosti može otkloniti kojim načinom”, kazala je. Čini se da je time sugerirala da su turski vojni zrakoplovi sposobni presresti strane vojne zrakoplove.

Potvrdivši tu sugestiju i priznajući da se razgovara o tome kako umiriti Tursku i odvratiti Rusiju, Stoltenberg je nakon jutarnjeg sastanka novinarima kazao: “Sada vidimo druge vrste izazova. Ali opet, razgovaramo s različitim saveznicima, s Turskom, o tome kako i na koji im način možemo pomoći.” NATO je postavio sustave Patriot u Tursku u siječnju 2013., a sada ih ondje ima još i Španjolska radi zaštite turskog teritorija od napada iz Sirije. SAD će uskoro povući svoje sustave radi modernizacije. Francuska i Italija navodno su spremne pridružiti se Španjolskoj, no odluka o tome još nije donesena, kažu upućeni izvori. Francuska i Velika Britanija navodno žele da NATO iskoristi svoje nove snage za brzo djelovanje od 5000 vojnika izvan granica Saveza,  pa tako i radi stabilizacije vlada u Libiji ili Siriji. Druge države, među kojima Poljska i baltičke republike, traže s druge strane stalnu nazočnost NATO-a na svojem teritoriju radi zaštite od Rusije.

Francuska je u noći na petak izvela drugi zračni udar na skupinu Islamsku državu (IS) u Raki, na istoku Sirije, rekao je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian. “Lovci tipa Rafale bombardirali su kamp za obuku (IS-a). Mete su pogođene”, izjavio je Le Drian za francuski radio Europe 1. “Izvest ćemo i druge (udare) na mjesta na kojima se DAEŠ (arapska kratica za IS) organizira kako bi nam prijetio”, dodao je ministar.

Dva Rafala koja su poletjela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uz pratnju više zrakoplova istog tipa, još jednom su gađali IS-ov kamp za obuku u Raki, bazi te organizacije, kao i u prvom francuskom bombardiranju 27. rujna. “Znamo da u Siriji, napose u okolici Rake, postoje baze za obuku stranih boraca čija zadaća nije boriti se za DAEŠ na Levantu, nego doći u Francusku, u Europu i izvoditi napade”, ustvrdio je Le Drian.

Ministar je rekao i da se IS u Iraku i u Siriji koristi civilima kao živim štitom, što otežava izvođenje operacija. “Vođe se skrivaju u školama, džamijama i bolnicama što otežava djelovanje (međunarodne) koalicije jer ne želimo kolateralne žrtve”, dodao je.

You may also like