Home Geopolitika Turska započela intervenciju u Kurdistanu

Turska započela intervenciju u Kurdistanu

by Energypress.net

Šalju i kopnene snage?

Turska je počela vojnu ofenzivu na kurdska područja na sjeveru Sirije i u sjevernom Iraku. Kao razlog se navodi prošlotjedni teroristički napad u Istanbulu. Predsjednik Erdogan ne isključuje ni slanje kopnenih snaga.

U raketnom napadu iz Sirije na turski pogranični grad Karkamis ubijene su dvije osobe, priopćile su lokalne vlasti. Guverner pokrajine Gaziantep Davut Gül objavio je na Twitteru da je na centar grada palo pet granata ili raketa i da ima i ranjenih. Već u nedjelju (20.11.) je u raketnom napadu iz Sirije na tursko pogranično područje ranjeno šest policajaca i dva vojnika.

Turska je u nedjelju počela svoju već duže planiranu vojnu ofanzivu protiv kurdskih postrojbi na sjeveru Sirije. Tursko Ministarstvo obrane je priopćilo da je akcija usmjerena protiv uporišta zabranjene kurdske stranke PKK i sirijsko-kurdske organizacije YPG.

Turska televizija je sinoć pokazala snimke iz zapovjednog stožera. Zračne napade koordinira ministar obrane Hulusi Akar koji je izjavio: „Kako znate operacija, koja se od ponoći provodi protiv terorističkih ciljeva na sjeveru Iraka i Sirije, precizno je planirana i hvala Bogu uspješno izvedena. S velikim uspjehom su uništeni skloništa terorista, bunkeri, pećine, tuneli i skladišta streljiva.“


To vrijedi i za glavni stožer kurdske milicije YPG, rekao je ministar obrane. Turska vlada YPG smatra sirijskim ogrankom zabranjene kurdske stranke PKK.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nije isključio ni mogućnost slanja kopnenih snaga u kurdska područja u Siriji i Iraku. Ne može “biti govora o tome”, da je aktualna vojna ofanziva “ograničena na zračnu operaciju”, rekao je Erdogan ovoga ponedjeljka (21.11.). Njemačka vlada je pozvala Ankaru da “razmjerno agira i pri tome poštuje međunarodno pravo”.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu objavio je na Twitteru da je došlo vrijeme za obračun. I Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin je izjavio da Turska provodi svoje antiterorističke operacije u okviru međunarodnog prava i da će to činiti i dalje, sa ili bez podrške saveznika.

YPG i PKK tvrde da nisu odgovorni za teroristički napad koji je prije tjedan dana izvršen u centru Istanbula, u kojem je poginulo šest, a ranjeno više od 80 ljudi. Oni smatraju da Ankara samo traži povod za novu ofanzivu na sjeveru Sirije.

Ministar obrane Akar je nakon početka napada rekao: „Kao i uvijek, na meti su nam samo teroristi te ciljevi i strukture terorista. Mi ćemo nastaviti tu borbu u tuzemstvu i inozemstvu, dan i noć, sve dok našu zemlju i našu naciju ne oslobodimo od ovog talaštva terorizma.“

No kurdski informativni portal u Turskoj je objavio da je u napadima ubijeno najmanje devet osoba, među kojima i jedan novinar. Prema informacijama sirijskih aktivista za ljudska prava, u napadima je poginulo najmanje 12 ljudi. Ali se ne govori o eventualnim civilnim žrtvama.
Turska televizija je prikazala zemljopisne karte sa ciljevima nove ofanzive. Oni se protežu preko velikog dijela pograničnih područja Sirije i Iraka.

Turski sigurnosni stručnjak Abdullah Agar je ocijenio: „Smatram ovo najopsežnijom operacijom koju sam do sada pratio. Ranije su napadi bili usmjereni na određena područja. Ali sada su izvršeni u Iraku, a i u Siriji, brojna mjesta gdje se ugnijezdio PKK.“

Ovo je peta turska vojna ofanziva na sjeveru Sirije od 2016. godine. Kritičari povezuju ove nove napade s parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji se održavaju iduće godine. Oni smatraju da Erdogan time želi odvratiti pažnju od loše gospodarske situacije i visoke inflacije od najmanje 80 posto.
Prema ispitivanjima javnog mnijenja, Erdoganova vladajuća koalicija nema podršku većine birača, donosi DW.

Related Posts