Turska vojska vrlo je moćna i ne treba pomoć NATO saveza

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je, uoči sastanka NATO-a sazvanog na zahtjev Ankare, izjavio da je Turska dovoljno moćna te da nije bilo zahtjeva za vojnom potporom NATO-a, prenose agencije.

“Turska ima vrlo moćnu vojsku i snage sigurnosti. Stoga nije bilo zahtjeva za nekom značajnijom potporom NATO-a”, kazao je Stoltenberg. Na zahtjev Turske, za utorak su u Bruxellesu sazvani veleposlanici 28 zemalja članica NATO-a na konzultacije vezane uz porast napetosti između Ankare i sunitskih džihadista Islamske države (IS), s jedne strane i kurdskih pobunjenika, s druge strane.

Stoltenberg je podsjetio da je NATO već 2013. na jugu Turske rasporedio projektile Patriot i tako pridonio protuzračnoj obrani zemlje. Izražavajući zadovoljstvo što se Ankara odlučno angažirala u borbi protiv IS-a, prvi čovjek NATO-a je istaknuo da, kada je u pitanju bombardiranje položaja Radničke stranke Kurdistana (PKK), “samoobrana mora biti srazmjerna”. Istaknuo je da se već godinama napreduje prema miroljubivom političkom rješenju sukoba između Ankare i PKK-a te je “važno da taj napor ne ode u vjetar”.

You may also like