Turska više ne šalje snage u Irak, ali ne povlači niti postojeće

Turska je zasad prestala raspoređivati snage u sjevernom Iraku, ali neće povući one koji već jesu ondje, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu iračkom kolegi u telefonskom razgovoru, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

Cavusoglu je u pozivu u ponedjeljak ponovio da Turska poštuje irački teritorijalni integritet, rekla je glasnogovornica turskog ministarstva vanjskih poslova Tanja Bilgic novinarima, nakon što je Bagdad opovrgnuo da je Turska počela povlačiti svoje snage raspoređene u bazi pored grada Mosula pod vlašću Islamske države. Cavusoglu je također rekao Ibrahimu al-Džafariju da je svrha turske prisutnosti u Mosulu doprinos iračkoj borbi protiv IS-a.

Bilgic je rekla da će se takva obuka nastaviti u koordinaciji s Irakom. Turska je u četvrtak razmjestila stotine vojnika u kamp u regiji Bašika, obrazloživši da se radi o redovnoj rotaciji snaga za obuku, ali je time razljutila Bagdad koji tvrdi da se s njime o tome nije konzultirala.

Turski premijer Ahmet Davutoglu opisao je raspoređivanje kao “rutinsku rotaciju snaga” u blizini Mosula koje su izvorno bile tamo raspoređene u dogovoru s Bagdadom. Iračka vlada zatražila je njihovo hitno povlačenje optuživši Tursku da ne poštuje irački suverenitet.

You may also like