Turska više ne može u Europsku uniju

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas tursku vladu na “učtiv dijalog sa svim političkim i civilnim snagama u zemlji” nakon tijesne pobjede turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na referendumu o proširenju njegovih ovlaštenja.

Kako je ocjenila, takav ishod glasanja je pokazao “koliko duboko je tursko društvo podijeljeno”, navodi AP. “Njemačka vlada očekuje da će turska vlada sada težiti ka učtivom dijalogu sa svim političkim i društvenim snagama u zemlji”, navodi se u zajedničkom saopštenju kancelarke Merkel i ministra spoljnih poslova Njemačke Sigmara Gabriela, prenosi AFP.

Njemačka vlada, poručuju Merkel i Gabriel, poštuje pravo turskog naroda da odlučuje o sopstvenom ustavu, ali istovremeno naglašavaju da Erdogan snosi “veliku odgovornost” za naredne korake Turske. Merkel i Gabriel su, takođe, ukazali da je OSCE već ove nedjelje izrazio sumnju u vezi s pitanjem da li je glasanje obavljeno u odgovarajućim uslovima.

Turska, kao članica OSCE-a i kandidat za članstvo u EU, mora da razmotri ta pitanja koja stvaraju zabrinutost, zaključuje se u saopštenju njemačkih lidera.

Ministar vanjskih poslova Austrije i predsjedavajući OSCE-a Sebastian Kurz ocijenio je, povodom ishoda referenduma u Turskoj, da se ta zemlja jasno odlučila protiv Evropske unije. „Iako je glasano tijesno u korist izmjene Ustava, to znači da se Turska sve više udaljava od pravne države i demokratije. Ishod glasanja je jasan signal protiv EU“, poručio je on u izjavi agenciji APA.

Umjesto toga, kako ističe, neophodno je sa Turskom dogovoriti sporazum o susjedstvu. „U svakom slučaju, potrebno je imati jasna pravila za one oblasti u kojima je Turska, na osnovu svog geografskog položaja, susjed sa kojima je potrebna saradnja“, objasnio je on.

Onima koji su glasali protiv promjene Ustava Kurz je poručio da će im biti pružena podrška i solidarnost. Prema njegovim riječima upravo sada je važan kontakt sa njima, jer će ishod referenduma svakako otežati rad nevladinog sektora i politički neistomišljenika u Turskoj. Austrijski kancelar Christian Kern, putem Twittera je, u prvoj reakciji istakao da je „Erdoganov raskid sa evropskim osnovnim vrijednostima demokratije i pravne države nije podržala polovina Turske“.

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunacek podvukla je da se ne smije zaboraviti opozicija u Turskoj koja je glasala za demokratsku zemlju. Ta činjenica, i pored masivnog pritiska i nepostojanja slobode medija, kako dodaje, predstavlja nadu za budućnost nakon „autoritarne revolucije“.

Lunacek je ukazala da se ne smije ostvariti od Erdogana željena pojačana ekonomska saradnja sa EU-om sve dok on nastavlja ovaj totalitarni kurs. „Pregovori o modernizaciji carinske unije mogu biti nastavljeni samo ako Erdogan dokaže da je spreman da napravi ustupke i vrati se demokratiji“, zatražila je ona.

Inače, turska dijaspora u Austriji glasala je velikom većinom za promjenu Ustava u Turskoj. Tako je u Beču “za” glasalo 71,3 posto Turaka, u Salzburgu 71,2 i Bregenzu 65 posto, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni na internetskoj stranici izborne komisije.

Američki State Department objavio je da pomno prati dešavanja u vezi s referendumom o ustavnim reformama u Turskoj, ali da u ovoj fazi neće komentirati rezultate, javlja Anadolija.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel ocijenio je ranije da će rezultat referenduma o ustavnim promjenama u Turskoj biti “tijesan” i pozvao građane te zemlje da ostanu mirni, bez obzira na ishod glasanja.

Gabriel je dodao da je “dobro” što je završen referendum na kojem su se građani izjašnjavali o ustavnim promjenama, kojima bi se proširila ovlaštenja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Francusko predsjedništvo u ponedjeljak je ocijenilo da će referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj, na što je turski predsjednik Tayyip Erdogan spreman, predstavljati “prekid s europskim vrijednostima”.

Dan nakon što su se Turci referendumom izjasnili za proširenje ovlasti Erdoganu, francusko je predsjedništvo priopćilo da će potencijalno “organiziranje referenduma o smrtnoj kazni označiti prekid s europskim vrijednostima i angažmanom Turske u sklopu Vijeća Europe”.

Pariz je nakon jučerašnjeg referenduma evidentirao informacije o “brojkama, kao i prigovorima i zamjerkama” referendumu, stoji u priopćenju. “Vrijednosti i angažman Turske u sklopu Vijeća Europe turske bi vlasti trebale približiti slobodnom i iskrenom dijalogu sa svim sudionicima političkog i društvenog života”, smatra Francuska.

You may also like