Turska utvrdila identitet napadača iz Istanbula

Počinitelj atentata na Silvestrovo u noćnom klubu u Istanbulu je identificiran, objavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu za agenciju Anadolija.

“Identificirana je osoba koja je počinila atentat u Istanbulu”, rekao je Cavusoglu. Napadač koji je pobjegao nakon atentata i dalje je u bijegu, a Cavusoglu nije otkrio njegov identitet.

U srijedu ujutro uhićeno je najmanje pet osoba u novom valu potrage za osumnjičenima u Izmiru a akcija i dalje traje. Prethodno je uhićeno 14 osoba za koje policija sumnja da su povezane s napadom.

Lakhe Mašrapov koji se ranije spominjao kao mogući sumnjivac pušten je na slobodu i protiv njega nije podignuta optužnica, objavili su u utorak mediji pozivajući se na službene izvore.

Mašrapov je zanijekao upletenost u napad, objasnivši novinarima da je 1. siječnja otišao u Istanbul “iz poslovnih razloga”, a u utorak je otputovao nakon što ga je turska policija kratko ispitala jer sliči jednom muškarcu osumnjičenom za napad.

Islamska država preuzela je u ponedjeljak odgovornost za taj teroristički čin, priopćivši da je “vojnik kalifata napao jedan od najpoznatijih noćnih klubova u kojem kršćani slave njihov bogohulni praznik”.

Napadač je otvorio vatru u diskoteci Reina i u nastalom kaosu uspio je pobjeći. Istražitelji ocjenjuju da je moguće da je povezan s ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad u zračnoj luci u Istanbulu u lipnju kada je poginulo 47 ljudi.

Više od polovice ubijenih u napadu koji je trajao sedam minuta bili su stranci. Među njima su građani Izraela, Francuske, Tunisa, Libanona, Indije, Belgije, Jordana i Saudijske Arabije.

You may also like