Turska uspostavlja vojnu bazu u Kataru

Turska će uspostaviti vojnu bazu u Kataru sukladno sporazumu o obrani potpisanom u sklopu borbe protiv “zajedničkih neprijatelja”, objavio je u srijedu turski veleposlanik u Kataru Ahmet Demirok.

Uspostava baze dio je sporazuma o jačanju partnerstva s Katarom u vrijeme rasta nestabilnosti i njihove procjene da Sjedinjenim Državama opada zanimanje za tu regiju. Obje su zemlje podržavale Muslimansko bratstvo u Egiptu i pobunjenike protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a brine ih jačanje utjecaja Irana, zemlje šijitskog islama. Tri tisuće pripadnika kopnene vojske bit će stacionirano u bazi, uz vojnike iz pomorskih, zračnih snaga te specijalnih snaga. Višenamjenska baza ponajprije će biti polazište za zajedničke vojne vježbe. Katar bi mogao uspostaviti i vlastitu vojnu bazu u Turskoj, rekao je u intervjuu turski veleposlanik.

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta, Katar ima na svome tlu i američku bazu s oko 10.000 vojnika. Profesor na King’s Collegeu u Londonu ocijenio je da zemlje u regiji “procjenjuju da SAD-u opada zanimanje za Perzijski zaljev” i zato se razmatraju potencijalni novi savezi. “Ako ste malena zemlja kakva je Katar u vašem je interesu da na svome tlu imate nekoliko saveznika jer vam taj saveznik jamči neizravnu sigurnost. Osim toga za agresora, ako se odluči na napad to su veći troškovi”, rekao je profesor Jean-Marc Rickli.

You may also like