Turska tražila izvanredni sastanak NATO saveza i napala PKK

Zrakoplovi turske vojske u nedjelju navečer krenuli su u novi val zračnih napada na baze pobunjenika Radničke stranke Kurdistana na sjeveru Iraka, javili su turski mediji. Nakon prvog vala napada tijekom noći na subotu prekinuto je primirje između Ankare i PKK. Turska je ranije u nedjelju zatražila od NATO-a da održi izvanredni sastanak kako bi se raspravilo o njezinim sigurnosnim operacijama protiv Islamske države i Radničke stranke Kurdistana. NATO je zahtjev prihvatio i priopćio da će se sastanak održati u utorak.

Turski je premijer Ahmet Davutuglu kazao je ranije da su udari dio procesa protiv militanata, te da će Turska poduzeti daljnje mjere kako bi zaštitila svoju sigurnost. Operacije turskih sigurnosnih snaga protiv IS-a u Siriji i PKK u Iraku potrajat će sve dok se ne ukloni prijetnja Turskoj, najavio je Davutoglu.

NATO je u nedjelju potvrdio da će u utorak održati izvanredni sastanak na zahtjev Turske kako bi se raspravilo o sigurnosnim pitanjima. Tursko ministarstvo vanjskih poslova nešto ranije je objavilo da je zatražilo od NATO-a da se sljedeći tjedan održi izvanredna sjednica kako bi se raspravilo o njezinim sigurnosnim operacijama protiv Islamske države i Radničke stranke Kurdistana.

Turska je u subotu potvrdila da je tijekom noći izvela simultane napade na džihadiste Islamske države u Siriji, te na položaje Radničke stranke Kurdistana u Iraku. Premijer Ahmet Davutuglu kazao je da su udari dio procesa protiv militanata, te da će Turska poduzeti daljnje mjere kako bi zaštitila svoju sigurnost. Operacije turskih sigurnosnih snaga protiv IS-a u Siriji i PKK u Iraku potrajat će sve dok se ne ukloni prijetnja Turskoj, najavio je Davutoglu.

You may also like