Turska svečano započela gradnju TANAP-a

Ankara – Turska je u utorak svečano započela gradnju Transanadolijskog plinovoda (TANAP), projekta vrijednog deset milijarda eura koji će omogućiti slanje azerbajdžanskog plina prema Europi.

Plinovod TANAP trebao bi od sredine 2018. prenositi 16 milijarda prostornih metara plina godišnje s azerbajdžanskog polja Šah Deniz II u Kaspijskom jezeru, jednom od najvećih plinskih polja na svijetu čije iskorištavanje razvija konzorcij predvođen BP-om. Po procjenama Europske komisije, plinovod bi trebao osigurati 20 posto europskih potreba za plinom. Plinovod dug 1850 kilometara protezat će se od turske granice s Gruzijom do Grčke, a ključan je i za planove Turske da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu. Na istoku će se spojiti na već postojeći Južnokavkaski plinovod (SCP), a na zapadu s Transjadranskim plinovodom koji će ga povezati s Grčkom, Albanijom i Italijom. Ti plinovodi čine Južni plinski koridor kojim će se azerbajdžanski plin dovoditi u Europu.

Turska je prošle godine povećala svoj udio u tom projektu na 30 posto. Azerbajdžanska državna naftna tvrtka SOCAR drži 58 posto, a BP preostalih 12. “Planiramo pretvoriti Tursku u energetsko distribucijsko središte regije”, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan na svečanom polaganju kamena temeljca u sjeveroistočnom gradu Karsu. “TANAP je od posebne važnosti zbog svoje trase i cilja i zbog toga što nije alternativni projekt drugima i ne postoji alternativa za njega”, rekao je Erdogan. Turska će u početku kupovati prvih šest milijardi prostornih metara plina godišnje koji će se isporučivati TANAP-om. Deset milijardi prostornih metara plina bit će isporučeno Europi kada se priključi na Transjadranski plinovod (TAP) do 2020. Do 2023., kapacitet TANAP-a trebao bi se povećati na 23 milijarde prostornih metara plina te potom na 31 milijardu do 2026., po predstavnicima projekta.

Gradnja plinovoda počela je tri mjeseca nakon što je Rusija zbog protivljenja EU-a odustala od projekta Južni tok. Moskva je potom najavila gradnju novog plinovoda preko Turske nazvanog Turski tok. Turski ministar energetike Taner Yildiz ističe da taj projekt, koji tek treba razraditi, neće biti konkurencija TANAP-u. Pregovori o cijeni plina između Rusije i Turske trenutačno su, po pisanju ruskog tiska, u slijepoj ulici, što bi moglo usporiti realizaciju tog projekta. Europski povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič rekao je tijekom posjeta Ankari u ponedjeljak da bi planovi za gradnju Turskog toka trebali biti ekonomski održivi i u skladu s obvezama Gazproma prema njegovim dugogodišnjim europskim kupcima.

You may also like