Turska stopira misiju NATO-a

Brodovi NATO-a poslani u Egejsko more kako bi nadzirali migrantske puteve između Turske i Grčke još uvijek nisu raspoređeni u turskim vodama jer nisu dobili dopuštenje Ankare, kazali su u utorak dobro obaviješteni izvori.

Unatoč zahtjevima da se odobri raspoređivanje koje je uputio njemački zapovjednik pomorske skupine NATO-a u Egejskom moru, nakon što je prošli tjedan usvojena odluka o operaciji, čiji je dio i Turska, Turci su ovaj vikend odbili dati dopuštenje da brodovi uđu u njihove teritorijalne vode, rekao je izvor. Te je izjave potvrdio još jedan diplomat. “Mandat operacije dao je neka objašnjenja, ali nije objasnio i problem ulaska u turske teritorijalne vode”, rekao je izvor. “Od samog početka znalo se da su Turci teški, i da će biti teški” po tom pitanju.

Turske vlasti zatražile su da njemački zapovjednik Joerg Klein dođe u Ankaru kako bi se utvrdila zona u kojoj se mogu rasporediti brodovi, rekao je diplomatski izvor.

Plan misije graničnog nadzora, prve misije NATO-a koji je dosad odbijao izravno se uključiti u migrantsku krizu, predstavili su njemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu, nakon susreta u Ankari 8. veljače. Tri dana kasnije, ministri obrane Saveza dali su zeleno svjetlo da se pripremi operacija i odmah uputili flotilu u tu zonu.

You may also like