Turska prihavtila šestomjesečno razdoblje za Asada

Turska je spremna prihvatiti političku tranziciju u Siriji u kojoj bi predsjednik Bašar al-Asad ostao simbolično na vlasti šest mjeseci prije povlačenja s državničke funkcije i o tom planu raspravlja sa zapadnim saveznicima, potvrdila su u utorak dva visoka turska dužnosnika.

Turska, članica NATO-a, već dugo vremena je jedan od najžešćih kritičara Asada, ustrajna u tvrdnji da je u Siriji nemoguće postići trajni mir bez njegovog uklanjanja s vlasti. “Rad na planu za odlazak Asada je u tijeku (…) može ostati šest mjeseci i to prihvaćamo jer će postojati jamstvo za njegov odlazak”, rekao je jedan od vladinih dužnosnika Reutersu.

Dužnosnik koji je želio ostati neimenovan dodao je da je u suglasju sa SAD-om i drugim saveznicima postignut određeni napredak po tom pitanju, ali da još nema konsenzusa o tome kada bi počelo to šestomjesečno prijelazno razdoblje.

“No, mislimo da nećemo dugo čekati”, rekao je dužnosnik. Po njegovim riječima, SAD će taj prijedlog predočiti Rusiji koja je prije tri tjedna pokrenula zračne udare na sve Asadove protivnike, a ne samo na Islamsku državu.

Europska unija ni po tom pitanju ne može iznjedriti zajedničko stajalište. I dok Francuska želi da se Asada makne s vlasti što prije, Njemačka bi ga, prije odstupanja s vlasti, uključila u prijelaznu fazu.

You may also like

0 comments